Desserts & Toetjes

Gevulde speculaas van de BBQ

december 1, 2022
Gevulde speculaas van de BBQ

De goede Sint is weer in het land. Waardoor het gelukkig weer tijd is om zonder al te veel commentaar gevulde speculaas van de BBQ te maken! Deze variant, van Holtkamp in Amsterdam, is wellicht een van de lekkerste die er is! En mocht je willen kun je er nog een lekkere Jack Daniel’s variant van maken!

Oh kom maar eens kijken…

Wat ik allemaal in mijn Mancave maak! Als vader van drie jonge jongens, waarvan de oudste sinds dit jaar op de hoogte is van het geheim, maar toch nog flink mee gaat in het verhaal. Is het een drukte van jewelste rond deze tijd. Mijn vrouw zei laatst nog.. Kan die beste man niet gewoon een week van te voren komen! Ze zijn zo druk…

Ondanks dat is het natuurlijk een prachtige tijd, iedere avond netjes om 18:00 uur het Sinterklaasjournaal kijken en daarna vol geloof aan mij weer vertellen wat er nu weer allemaal mis gaat bij de pieten en zal het allemaal goed komen voor Sinterklaasavond!

Naast deze prachtige magie die zich voor mijn ogen ontvouwt, ben ik zelf ook “happy” als deze tijd er aan komt. Want dan kunnen we lekker thuis pepernoten bakken, gevulde appelbollen of deze gevulde speculaas van de BBQ maken. Door drukte en omstandigheden is dit de afgelopen 2 jaar er bij in geschoten, maar nu weer tijd om dit op te pakken!

Gevulde Speculaas van de BBQ?

Jazeker! De subtiele rooksmaak die je aan de Gevulde speculaas van de BBQ geeft is net juist datgene wat dit gerecht enorm lekker maakt. Daarnaast kun je door Jack Daniels toe te voegen aan de spijs nog een extra BBQ dimensie toevoegen. Dit heb ik achterwege gelaten vanwege die drie kleine mannetjes die hier rondlopen en heel erg verzot zijn op Papa’s gevulde speculaas van de BBQ!

Wat heb je allemaal nodig?

Naast de nodige ingrediënten die je hieronder in het recept vind, is het ook belangrijk om een BBQ te hebben waarbij je indirect kunt garen. Je kunt hier dus een keramische BBQ voor gebruiken, maar ook een Pellet smoker of een Weber ketelBBQ. Daarnaast is de brandstof keuze ook belangrijk. Je wilt namelijk niet teveel rooksmaak toevoegen omdat je daardoor de gevulde speculaas van de BBQ kunt “oversmoken”. Geen rookhout is sowieso mijn advies en verder kokosbriketten of een lichte houtskoolsoort zoals Acacia. Wil je meer weten over soorten houtskool, kan ik je deze post op mijn blog aanraden.

Gevulde speculaas van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Gevulde Speculaas van de BBQ

Een perfect sinterklaas gerecht van de BBQ!
Gang Dessert
Keuken Ambachtelijk
Trefwoord Barbecue, BBQ, gevulde speculaas, NasQ, NasQ BBQ,, speculaas
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 6 personen
calorieën 473kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 15 euro

Ingrediënten

Voor de deeg

  • 275 gram bloem
  • 160 gram lichtbruine bastardsuiker
  • 3 gram zout
  • 20 gram water
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • 16 gram Koek & speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
  • garneeramandelen

Voor de spijs

  • 300 gram Amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 gram gesmolten roomboter ongezouten

Instructies

  • Ik begin met het aansteken van de BBQ om de 50 gram ongezouten roomboter te smelten in een pannetje.
    50 gram gesmolten roomboter
  • Terwijl dat loopt, meng je de bloem, basterdsuiker, zout, water, speculaaskruiden, roomboter en bakpoeder bij elkaar en meng deze tot een een grote bol
    275 gram bloem, 160 gram lichtbruine bastardsuiker, 3 gram zout, 20 gram water, 140 gram ongezouten roomboter, 16 gram Koek & speculaaskruiden, 5 gram bakpoeder
  • Verdeel deze bol in een verhouding van ongeveer 60/40. Gebruik de 60% om de bodem en randen van de skillet te bedekken. Makkelijkste gebruik je hier een deegroller voor.
  • Leg het deeg in de skillet en snij eventuele overtollige randjes weg
  • Pak de gesmolten roomboter van de BBQ en vermeng deze met de amandelspijs en de helft van het losgeklopt ei.
    300 gram Amandelspijs, 1 losgeklopt ei, 50 gram gesmolten roomboter
  • Als dit alles vermengt is, vul je de skillet hiermee. Smeer het geheel zo egaal en gelijk mogelijk uit.
  • Gebruik de overgebleven bol deeg om hier een deksel van te rollen en leg deze bovenop de amandelspijs. Duw de randjes goed aan en snij weer eventueel overtollig deeg weg.
  • Versier vervolgens de gevulde speculaas met garneeramandelen en bestrijk daarna het geheel met ei.
    garneeramandelen
  • Zorg dat de BBQ ingesteld staat op 175 graden en bak de gevulde speculaas in 30 minuten klaar. Voor een extra mooie glanslaag, laat je het ei 15 minuten drogen voordat je de gevulde speculaas op de BBQ zet. waarna je een nieuwe laagje erop smeert en daarna op de BBQ 30 minuten laat bakken.
  • Laat de speculaas iets afkoelen op het aanrecht. Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 473kcal

Genoten van deze Gevulde speculaas van de BBQ? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Oreo Brownie van de BBQ
Een verrassend lekker gerecht van de BBQ!

Jack Daniel’s gevulde appelbollen
Een van de lekkerste desserts die je ooit zult eten! !

Big Mac van de BBQ
Je kent hem wel, maar dan van de BBQ (en veel lekkerder!)

BBQ Kipspiesjes
Simpel, maar ontzettend lekkere kipspiesjes!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept