Pepernoten zijn onlosmakelijk verbonden met de feestelijke sfeer van Sinterklaas. Het zijn die kleine, kruidige lekkernijen die in elke handtas, jaszak of snoeppot verschijnen zodra de Sint weer in het land is. Maar waarom zouden we het bij de traditionele oven houden? Dit jaar ga ik nieuws te proberen: pepernoten maken op de BBQ!
Het klinkt misschien onverwacht, maar het resultaat is een heerlijke kruidnootje, met een subtiel rokerige twist die je verrast. Bovendien is pepernoten van de BBQ, gewoon net even leuker om te maken!
Pepernoten of kruidnoten? Wat is het nou?
Ok, daar gaan we. Als eerste, ja ik weet dat dit geen pepernoten zijn maar kruidnoten. Echter in de volksmond worden ze toch vaak pepernoten genoemd en hier thuis ook. Ben je een purist en wil je ze lekker kruidnoten noemen, be my guest! Blijf ik gewoon lekker eigenwijs ze pepernoten noemen 😉
Waarom Pepernoten van de BBQ?
Wat maakt pepernoten op de BBQ zo bijzonder? Het geheim zit in de rook en de indirecte hitte. Terwijl de traditionele oven zorgt voor een knapperige textuur, voegt de BBQ een extra laag rooksmaak toe, waardoor de pepernoot (of kruidnoot) net even lekkerder wordt in mijn beleving!
Het gebruik van houtskool of een vleugje rookhout – zoals appel- of kersenhout – geeft de pepernoten een subtiel rokerig aroma. Dit maakt ze niet alleen een unieke traktatie, maar ook een leuke gespreksstarter tijdens pakjesavond!
Daarnaast brengt buiten koken in de winter een speciale sfeer. Het is een totaalervaring die de feestdagen nog magischer maakt.
Variaties en experimenten
Het bakken van pepernoten op de BBQ biedt volop ruimte voor experimenten. Voeg bijvoorbeeld stukjes chocolade, gehakte noten of gedroogde sinaasappelschil toe aan het deeg voor extra smaak. Wil je de kruidigheid nog meer laten spreken? Probeer dan eens een vleugje gember of kardemom.
Ook kun je spelen met het rookhout: appelhout geeft een zachte, zoete rooksmaak, terwijl kersenhout wat meer diepgang toevoegt. Voor de zoetekauwen is er altijd de optie om de pepernoten na het bakken in gesmolten chocolade te dippen of er een drizzle van karamel overheen te gieten. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek jouw favoriete BBQ-pepernoot!
Wat heb je nodig?
Ik gebruiken mijn Traeger Pellet BBQ, omdat deze mooi stabiel blijft en makkelijk te gebruiken is. Dat laatste kwam vooral goed uit omdat het koud buiten was en druilerig weer.
Maar uiteraard, kun je dit recept maken op iedere BBQ die je in kunt richten met een indirecte opstelling.
Pepernoten van de BBQ; de lekkerste kruidnoten maak je thuis!
Equipment
- 1 bakplaat
- 1 bakpapier
- 1 Keukenmachine
Ingrediënten
- 100 gram roomboter ongezouten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 1 snufje zout
- 4 theelepels Koek & Speculaas kruiden
- 6 eetlepels Melk
Instructies
- Steek de BBQ aan en regel deze naar 175 graden indirect.
- Vervolgens pak je de mixer erbij en vermeng je het bakmeel met de speculaas kruiden, basterdsuiker en zout. Mix dit goed door250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram donkere basterdsuiker, 1 snufje zout, 4 theelepels Koek & Speculaas kruiden
- Voeg daarna de boter en melk toe en kneed een aantal minuten met de hand alles goed door.100 gram roomboter, 6 eetlepels Melk
- Leg een vel butcher paper op de bakplaat en vorm kleine balletjes. Ongeveer net iets groter dan knikkers. Uit het deeg kun je ongeveer 75 balletjes halen.
- Leg de bakplaat op de BBQ en gaar de pepernoten in 25 minuten. Laat ze daarna even afkoelen en smullen maar!Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Conclusie: Geniet van een nieuwe traditie!
Pepernoten op de BBQ zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een geweldige manier om een nieuwe draai te geven aan een oude traditie. Of je nu met je gezin in de tuin staat, of vrienden uitnodigt voor een winterse BBQ-sessie, dit recept zorgt gegarandeerd voor gezellige momenten en unieke smaken.
Kortom, maak deze thuis ook en… Tot de volgende!
Genoten van deze Pepernoten van de BBQ?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Oreo Brownie van de BBQ
Een verrassend lekker, maar makkelijk gerecht van de BBQ!
Jack Daniel’s gevulde appelbollen
Een van de lekkerste desserts, maar dan met een twist!!
Gevulde speculaas van de BBQ
Je kent hem wel, maar dan van de BBQ (en veel lekkerder!)
BBQ Kipspiesjes
Simpel, maar ontzettend lekkere kipspiesjes!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Reactie
NasQ BBQ
december 5, 2024 at 1:17 pmIk hoor graag van jou wat je ervan vond!