Bijgerechten Desserts & Toetjes

Ananas van de BBQ

juli 24, 2022
Gegrilde ananas BBQ

Onlangs kwamen vrienden bij ons eten, waarbij de dame in kwestie weinig tot geen vlees eet. Een Ananas van de BBQ zat al een tijdje in mijn achterhoofd te broeien. Vaak zie je gegrilde Ananas van de BBQ voorbij komen. Maar ik had iets anders in gedachte, dus toen gelijk maar gemaakt als bijgerecht, maar ook erg lekker als toetje met een bolletje vanille-ijs!

Ananas van de BBQ?

De meeste (non-BBQ’ers) die ik ken, kijken raar op als ik het heb over een gegrilde ananas van de BBQ. Eigenlijk bij elk soort fruit van de BBQ. Het is helaas nog niet zo bekend, terwijl het ontzettend lekker is.

De Ananas is een lekkere tropische vrucht, die op de BBQ echt nog veel lekkerder wordt. We zijn overigens gewend, mede door commercie om een Ananas in schijven te snijden. Echter gaf iemand als reactie bij de video van dit gerecht de tip om hem in de lengte door te snijden.

Bij een ananas zit namelijk onderin meer suikers en is daardoor zoeter onderin. Hierdoor is de verhouding weg als je in plakjes snijdt. Snij je de ananas in reepjes van boven naar beneden, heeft iedereen altijd evenveel smaak in zijn stuk.

Ananas van de BBQ gezond?

Ananas is een heel gezond stukje fruit, rijk aan veel vitaminen en mineralen. Van nature heerlijk zoet en daardoor ook uitermate geschikt voor op de BBQ. Die natuurlijke suikers aan de buitenkant kunnen karameliseren en dit komt de smaak alleen nog maar meer ten goede.

De kern van de Ananas is wat vezeliger dan de vlezige, zoete ring. Hierdoor zie je ook vaak dat de kern eruit wordt gesneden bij ingeblikt fruit. Je kunt bij dit gerecht om de kern heen snijden, of wegsnijden bij serveren. Maar persoonlijk heb ik me tijdens het eten er niet aan gestoord. Ik vond het zelfs wel een lekkere bite hebben. Maar maak daar je eigen keuze in uiteraard.

Gegrilde Ananas Rotisserie

Naast deze Ananas van de BBQ, zie je ook vaak een Gegrilde ananas van de BBQ voorbij komen of wat de laatste tijd erg populair is; eentje van de rotisserie. Maar niet iedereen heeft zo’n ding in de schuur hangen. Op deze wijze, kun je de Ananas gewoon op het rooster van de BBQ zetten en deze lekker mee laten garen terwijl je ondertussen dat mooie stukje vlees klaar aan het maken bent of de aardappeltjes aan het roken bent.

Fun fact over Ananas

Voordat de grapjes gemaakt worden, zal ik maar even zelf met de leukste komen. Mijn achternaam is dus Nas. True Story, mijn Oma heette Anna en zij trouwde met mijn Opa, Opa Nas. Hierdoor ging ze vanaf dat moment verder door in het leven als Anna Nas. Een letter verschil, maar dat maakt de grap niet minder leuk.

Toetjes van de BBQ

Desserts of toetjes, dat is nog een onderdeel op mijn website waar iets te weinig aandacht aan wordt besteed. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar deze Ananas van de BBQ is wel echt een mooie aanvulling. Al heb ik laatst ook die heerlijke Oreo Brownie gemaakt in een gietijzeren skillet. Iets minder gezond dan de Ananas van de BBQ. Maar ook een aanrader.

Gegrilde ananas BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Ananas van de BBQ

Heerlijke gegrilde ananas van de BBQ
Gang Bijgerecht, Dessert
Keuken Ambachtelijk, Barbecue, BBQ, Caribisch
Trefwoord Ananas, Ananas van de BBQ, BBQ, Gegrilde ananas, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 4 personen
calorieën 431kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Verse Ananas
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 theelepel NasQ Pork Rub
  • 3 bolletjes Vanille ijs

Instructies

  • Als eerste pak je de ananas erbij, afhankelijk van welke BBQ gebruikt, snij je wel of niet de bladeren eraf. Ik vind het persoonlijk makkelijk om ze erop te laten zitten, zodat je bij het eraf halen iets hebt om de ananas aan vast te pakken.
    1 Verse Ananas
  • Vervolgens begin je met het wegsnijden van de schil. Wees hier zorgvuldig in. Zodat alles pitjes grotendeels weggesneden zijn.
  • Snij daarna zijwaarts, van boven naar beneden in de ananas. Dit geeft een mooi effect op de BBQ. (zie video)
  • Smeer vervolgens de ananas in met wat olijfolie en rub hem daarna in met de NasQ BBQ Pork Rub
    1 theelepel NasQ Pork Rub, 1 eetlepel Olijfolie
  • Steek nu de BBQ aan, zodat de kruiden wat kunnen intrekken en zorg voor een indirecte opzet en laat de BBQ richting de 140 graden indirect stijgen.
  • Zet de ananas op de BBQ en voeg een klein beetje kersen rookhout toe. Niet teveel, maar net genoeg om wat extra smaak toe te voegen aan het geheel.
  • Na ongeveer een uurtje is het eerste "kijkmoment". Zodat je weet hoe het er voorstaat.
  • Afhankelijk daarvan weet je hoe vaak je nog moet kijken. Meestal na 1,5 a 1 uur en 45 minuten is de Ananas klaar om aangesneden te worden
  • Serveer de Ananas met een paar bolletjes vanille ijs en je hebt een heerlijk toetje, maar hij kan ook zeker als vervanger van groente geserveerd worden bij het hoofdgerecht!
    3 bolletjes Vanille ijs

Video

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 431kcal

Genoten van deze Ananas van de BBQ? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Grilled Potatoes
Platgeslagen aardappelen met tzaziki!

Banaan met Likeur 43
Een verrassend lekker toetje van de BBQ!

Big Mac van de BBQ
Je kent hem wel, maar dan van de BBQ (en veel lekkerder!)

Gerookte Noten
Gewoon omdat het kan en veel lekkerder is!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept