Deze week op de barbecue, een heerlijk oosters gerecht.
Oosterse speklapjes! Een prachtig gerecht met een klein beetje pit!
Oosterse speklapjes?
Misschien vraag je je af, waar komt dit gerecht vandaan? Om heel eerlijk te zijn. Ik heb het zelf verzonnen met een inspiratie van een Koreaans recept, welke ik in mijn favorieten lijst had opgeslagen.
Aanvankelijk was het mijn bedoeling om de Koreaanse variant te maken. Uiteindelijk had ik geen gochujang, een Koreaanse rode peper pasta, in huis. Het was te laat om dit nog te halen, uiteindelijk werden de plannen omgegooid.
De vervanger werd ajam paniki met een scheut sambal erbij en een overheerlijk recept was geboren!
Een complete maaltijd
Dit gerecht kun je heel goed combineren met rijst of bami, maar wat ik persoonlijk erg lekker vind zijn chow Mien noodles. Deze kun je tegenwoordig in bijna elke supermarkt wel krijgen. Aanvankelijk adviseerde ik rijst, maar noodles in dit heerlijke recept is een prachtige combinatie!
Wat heb je nodig?
Voor dit gerecht heb ik Dutch oven van Petromax gebruikt op de Monolith classic pro. Uiteraard kun je hiervoor ook een Weber barbecue voor gebruiken of een Pellet barbecue met een grill inleg.
Om de speklapjes in het begin te bakken heb ik de Dutch oven zelf gebruikt, maar om een mooiere korst te krijgen adviseer ik een De buyer pan of een Petromax skillet.
Oosterse speklapjes
Ingrediënten
- 400 gram speklappen in kleine stukjes gesneden
- 2 hele lenteuitjes in kleine stukjes gesneden van 1,5 a 2 cm
- 3 eetlepels boemboe voor ajam paniki
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/2 eetlepel sambal oelek
- 1 hele ui gesneden in halve ringetjes
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1/2 theelepel verse gember fijngehakt
- 2 theelepels pindaolie
- 1 eetlepel bruine bastardsuiker
Instructies
- Bak de speklappen, die in vieren zijn gedeeld bruin in een pannetje op het vuur.
- Voeg alle bovenstaande ingrediënten samen in een mengkom en roer alles goed door
- Als de speklapjes goudbruin beginnen te worden, voeg je alles samen in een dutch oven en laat je het geheel 15 a 20 minuten doorsudderen
- Roer regelmatig goed door om te voorkomen dat het aankoekt aan de onderkant van de DO
- Ondertussen wel je de chow mein noodles in heet water
- Serveer de noodles samen met de speklapjes en eet smakelijk!
Video
Nutrition
Inmiddels nieuwsgierig geworden naar meer recepten en/of video’s zien van NasQ, vergeetje dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Gebruik je mijn recept en wil je me de credits geven, wordt dat zeer gewaardeerd! Tag me dan of gebruik #NasQBBQ in je bericht.
Meer van dit soort video’s zien? De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel. Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
2 Reacties
Kees-Jan
juni 2, 2021 at 5:29 pmErg lekker Marcel! In plaats van aanbakken in de pan, heb ik de speklapjes een kwartiertje met pellets van appelhout gerookt op de WGA. Ik had ook iets minder van de ajam paniki gebruikt. Ik heb het puur gegeten als bijgerecht, maar ik ga hem zeker nog eens eten met rijst en wokgroenten!
NasQ BBQ
juni 2, 2021 at 7:18 pmGoed om te horen Kees-jan! Leuk om te horen dat je je eigen draai eraan hebt gegeven.