Rundvlees Snacks

Smaakvolle Picanha Pinwheels voor de BBQ

april 27, 2025
Picanha Pinwheels

Dit maal op de BBQ, heerlijke Picanha pinwheels! We kennen al veel andere soorten pinwheels, maar deze variant met Picanha, kwam ik tegen op de website van rookplankje. Toen dacht ik direct, die moet ik snel een keer maken!

Picanha

Als we het hebben over dat ene perfecte stuk vlees dat zowel mals als smaakvol is. Kom je elke keer weer uit bij picanha. Dit prachtige, driehoekige stuk rundvlees, ook wel staartstuk genoemd, komt oorspronkelijk uit Brazilië en is daar niet voor niets een nationale trots.

Wat picanha zo bijzonder maakt, is de dikke vetkap die het vlees sappig houdt tijdens het grillen. Wanneer je het goed bereidt, smelt het vet langzaam in het vlees, wat zorgt voor een ongeëvenaarde smaakexplosie. Picanha is ideaal voor de BBQ en vormt de perfecte basis voor mijn favoriete gerecht: Picanha Pinwheels.

Herkomst Picanha pinwheels

De klassieke bereiding van picanha is vaak heel eenvoudig: een heel stuk vlees op de BBQ met alleen wat grof zeezout. Maar soms wil ik net even iets anders, want jullie weten dat ik van BBQ snacks houdt ;). Daar komen Picanha Pinwheels om de hoek kijken. Deze opgerolde plakjes picanha, gevuld met de lekkerste ingrediënten zijn ontstaan uit een mix van Braziliaanse traditie en Amerikaanse BBQ-creativiteit.

Door de picanha in dunne repen te snijden, te vullen en vervolgens op te rollen tot een soort ‘vleesrolletjes’ op een spies, creëer je een unieke en smaakvolle presentatie die het altijd goed doet bij gasten. Het oog wil immers ook wat, en dit gerecht is een echte aandachtstrekker op de BBQ.

Picanha Pinwheels
Picanha Pinwheels

BBQ Techniek: Direct vs Indirect grillen

Bij het bereiden van Picanha Pinwheels is de manier van BBQ’en erg belangrijk. Zelf geef ik de voorkeur aan een combinatie van direct én indirect grillen. Zijn deze termen voor jou nog een beetje abracadabra? Dat heb ik een duidelijk blogpost over direct en indirect geschreven die dan echt even moet lezen!

Eerst rook ik de pinwheels 20 minuten indirect weg van de kolen zodat ze rook kunnen pakken en garen tot de 40-45 graden. Waarna ik ze direct boven de kolen leg voor een mooie karamellisatie en grillstrepen. Grill ze dan 1 a 1,5 minuut per kant tot de perfecte kerntemperatuur van 52–54°C. Met een goede kernthermometer zit je altijd safe. Door deze techniek blijft het vlees sappig vanbinnen en krijgt het toch die heerlijke BBQ-smaak van buiten. Let uiteraard wel op dat er altijd een verschil tussen de kern en de buitenkant van de picanha pinwheels zit. Ga altijd uit van de kern.

Kerntemperatuur en Garing

Een veelgestelde vraag: wanneer zijn de Picanha Pinwheels perfect gaar? Zelf mik ik op medium-rare, rond de 52–54 graden Celsius. Dat is het moment waarop het vet net begint te smelten en het vlees zijn malsheid behoudt. Heb je gasten die liever wat meer doorbakken eten? Geen probleem, dan laat je ze gewoon iets langer liggen. Belangrijk: laat het vlees altijd even rusten voordat je het serveert. Vijf minuutjes onder aluminiumfolie is al genoeg om de sappen mooi te verdelen.

Variaties op de Klassieker

Hoewel ik dol ben op de mijn Mediterrane bereiding van Picanha Pinwheels, experimenteer ik ook graag. Wat dacht je van een Aziatische twist met een marinade van sojasaus, sesamolie en gember? De mogelijkheden zijn eindeloos. Door af te wisselen met smaken houd je het spannend en kun je dit gerecht steeds weer op een nieuwe manier presenteren.

Picanha Pinwheels
Picanha Pinwheels

Bijgerechten

Een goed stuk vlees verdient natuurlijk een passend bijgerecht. Bij Picanha Pinwheels kies ik vaak voor eenvoudige, maar smaakvolle combinaties die het vlees laten stralen. Denk aan gegrilde groenten zoals paprika, courgette en rode ui. Ook een frisse chimichurri of zelfgemaakte knoflooksaus doet het altijd goed.

Wil je het wat luxer aanpakken? Serveer er dan een gerookte aardappelsalade bij of wat dacht je van een gepofte aardappel? Zo creëer je balans tussen hartig, fris en romig, precies wat je wilt bij een stevige BBQ-maaltijd.

Wat heb je nodig voor de Picanha Pinwheels?

Een flinke inkopper, maar een BBQ uiteraard. Ik gebruikte hiervoor mijn

Picanha Pinwheels
Print Pin
5 van 1 stem

Picanha Pinwheels

Dit maal op de BBQ, heerlijke Picanha pinwheels! We kennen al veel andere soorten pinwheels, maar deze variant met Picanha, kwam ik tegen op de website van rookplankje. Toen dacht ik direct, die moet ik snel een keer maken!
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht, lunch, snack
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ, Braziliaans, Mediterraan
Trefwoord Barbecue, BBQ, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ, Picanha, Picanha bbq, Picanha Pinwheels
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 45 minuten
Servings 2 personen
Calories 369kcal
Author NasQ BBQ
Cost 12,50

Equipment

Ingrediënten

  • 150-200 gram Picanha steak
  • 4 theelepels Rode Pesto
  • 15 gram NasQ Mediterrane Rub
  • 2 plakken Yorkham of andere ham naar keuze
  • 1 stuks Geroosterde paprika
  • 6 stuks zongedroogde tomaatjes
  • 150 gram Geraspte mozzarella of andere kaas naar smaak

Instructies

  • Steek als eerste de BBQ aan en richt deze in met een directe en indirecte zone. De richttemperatuur van de BBQ is 150 graden indirect.
  • Terwijl de BBQ staat op te starten, kun je aan de slag met de Picanha. Pak de steak erbij en snij deze doormidden zodat je een twee dunnen picanha lapjes hebt.
    150-200 gram Picanha
  • Rub vervolgens beide zijden van de lapjes met de NasQ Mediterrane rub. Smeer vervolgens een flinke laag pesto over de binnenkant van de picanha.
    15 gram NasQ Mediterrane Rub, 4 theelepels Rode Pesto
  • leg vervolgens een plak yorkham eroverheen gevolgd door de paprika en tomaatjes. Als laatste top je alles af met de geraspte kaas en rol je de picanha op tot een pinwheel. Steek vervolgens vier prikkers erin (2 links en 2 rechts) en snij het geheel nog doormidden.
    2 plakken Yorkham, 1 stuks Geroosterde paprika, 6 stuks zongedroogde tomaatjes, 150 gram Geraspte mozzarella
    Picanha Pinwheels
  • Tijd voor de BBQ! Leg de pinwheels eerst +/- 20 minuten indirect. Na 20 minuten moeten de buitenkant al langzaam stevig worden. Leg ze vervolgens 1 a 1,5 minuut per kant boven de hete kolen om een lekkere korst op het vlees te zetten.
    Picanha Pinwheels
  • Serveer ze als onderdeel van je hoofdmaaltijd, of gewoon als snack! Beide goed en vooral lekker!
    Eet smakelijk!
    Picanha Pinwheels

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 369kcal

Conclusie

Picanha Pinwheels zijn wat mij betreft hét bewijs dat je met een klassiek stuk vlees iets origineels en feestelijks kunt maken. Ze zijn smaakvol, verrassend en maken gegarandeerd indruk. Of je nu al jaren die BBQ aansteekt of net begint met barbecueën: met een beetje voorbereiding en goede ingrediënten heb je een gerecht op tafel staan waar iedereen van smult. Dus steek de BBQ aan, snijd die picanha in repen, en maak die pinwheels. Je zult er geen spijt van krijgen!

Kortom, maak deze thuis ook en.. Tot de volgende!

Genoten van deze op Picanha Pinwheels?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!

Bagel Burger met roomkaas
Heerlijk comfort food, maar dan met eenvoud!

Ribeye Steak Frites met pepersaus!
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Oosterse varkenshaas met Shiitake
Varkenshaas!, maar dan nog veel lekkerder!

Koreaanse Picanha Spiesen
Ook picanha, maar dan net weer anders dan je gewend bent!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Hier leg ik alles erover uit!
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bewaar dit artikel dan goed!
Meer weten over Rookhout?
Wat combineert goed met elkaar? Je leest het hier!
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Kijk dan snel hier, om alles te weten!
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Zwangerschap & BBQ? Wat mag wel en wat mag niet?
Je leest het allemaal hier!
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

  • Reply
    NasQ BBQ
    mei 4, 2025 at 4:55 pm

    5 sterren
    Ga jij deze lekkere snack ook maken?

5 from 1 vote

Leave a Reply

Rating recept