Burgers Rundvlees

Double Cheeseburger van de BBQ

juni 12, 2022
Double Cheeseburger BBQ

De Double Cheeseburger is weer een tijdelijk artikel bij de Mickey D’s en er wordt volop reclame voor gemaakt. Tijd om dus eens te kijken of ik na de laatste Big Mac, deze Double Cheeseburger beter en lekkerder kunnen maken van de BBQ!

MacDonalds Double Cheeseburger

Even terug naar de aanleiding, de afgelopen weken valt het me op dat er heel veel reclame wordt gemaakt voor de Double Cheeseburger van MacDonalds. Niets mis mee natuurlijk, maar stiekem was ik toch wel benieuwd geworden naar deze ogenschijnlijk makkelijke en simpele cheeseburger. En vooral of je zelf een Double Cheeseburger van de BBQ zelf thuis veel lekkerder kunt maken!

Herkomst Cheeseburger

Waar de Double Cheeseburger, of überhaupt de Cheeseburger vandaan komt is helaas niet precies te zeggen. Zoals bij zovele Hamburger stories, zijn er velen die “claimen” dat ze de eerste waren.

Zover mijn eigen research heeft kunnen uitwijzen is de Cheeseburger, dan wel Double Cheeseburger ontstaan in Amerika. De allereerste Cheeseburgers werden uitgeserveerd in 1934 bij Kaelin’s Restaurant in Louisville. Echter werd de naam Cheeseburger geclaimd in 1935 door Louis Ballast van de Humpty Dumpty Drive-In in Denver.

De Double Cheeseburger is omstreeks 1950 op de menukaart gekomen bij verschillende MacDonalds Franchisers, maar pas sinds 1965 toegevoegd aan het reguliere menu.

Double Cheeseburger van de BBQ
MacDonalds vs. NasQ BBQ

De Double zelf maken

Zoals jullie in de video kunnen zien, ben ik naar de Mac gereden en heb daar twee Double Cheeseburger gehaald om eens te kijken wat er nu precies op zat. Hierdoor wist ik ook welke ingrediënten ik allemaal moest halen. Om vervolgens exact dezelfde hamburger te kunnen namaken.

Ik had natuurlijk het geheel kunnen upgraden, maar dan was het geen eerlijke vergelijking geweest. Alles moest hetzelfde zijn, maar dan zelf gemaakt. Pas dan kun je goed vergelijken.

Ik heb daarbij wel een foutje gemaakt, namelijk ik ben de mosterd vergeten. Tijdens het checken, trof ik dit allemaal niet aan. Overigens trof ik sowieso een andere opbouw aan, dan dat MacDonalds claimt te gebruiken. Ik heb het vermoeden dat deze Double Cheeseburger niet helemaal aan de specs voldeed, als ik hun website moest geloven. Maar daar ben ik uiteraard niet verantwoordelijk voor!

Double Cheeseburger op de BBQ maken

Ik ben een groot fan van smashburgers op de BBQ. De Maillard reactie die je op een smashburger krijgt, is zo ontzettend lekker en dat zal bij deze Double Cheeseburger van de BBQ net zo zijn. Dit is zover ik kan beoordelen ook altijd de kracht geweest van MacDonalds om op deze manier snelle hamburgers te maken, die erg smaakvol zijn.

Ergens zijn ze deze passie kwijt geraakt, want de hamburgers die ze hedendaags uitserveren hebben niets met een smashburger meer te maken.

Maar gelukkig kunnen we zo’n Double Cheeseburger zelf thuis ook op de BBQ maken! Met de juiste ingrediënten kunnen we lekker in onze achtertuin aan de slag!

Wat heb je nodig het Double Cheeseburger recept

Naast de juiste ingrediënten die je hieronder kunt lezen, is het ook van belang dat je de juiste gereedschap hebt om een Double Cheeseburger van de BBQ zelf te kunnen maken. De accessoires die hierbij erg belangrijk zijn om te hebben, is een Plancha of gietijzeren plaat als eerste. Hiermee kun je gemakkelijk je balletje gehakt mee smashen om die lekkere korst te krijgen.

Daarnaast is een goede brede hamburger spatel enorm handige en als laatste handschoenen! Je grilt op behoorlijk hoge temperaturen om snel die smashburgers perfect te krijgen en ik merkte dat handschoenen voor mij het verschil echt maakte.

Double Cheeseburger BBQ
Afdrukken Pin
5 van 6 stemmen

Double Cheeseburger van de BBQ

Hoe maak je thuis een MacDonalds Double Cheeseburger
Gang Hoofdgerecht, lunch, snack
Keuken Amerikaans, Barbecue, BBQ, Fast-food
Trefwoord Cheeseburger, Double Cheeseburger, Fast-food, NasQ, NasQ BBQ,
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 3 personen
calorieën 450kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 7,50

Ingrediënten

 • 360 gram Rundergehakt gevormd in bolletjes van 60 gram
 • 3 hele Roomboter bolletjes
 • 1 hele Augurk in dunne plakjes gesneden
 • 1 halve Ui klein gesnipperd
 • 1 toefje Tomaten Ketchup
 • 1 toefje Milde Mosterd
 • 6 plakjes Cheddar cheese
 • 30 gram NasQ BBQ Steak kruiden
 • 50 gram Roomboter ongezouten

Instructies

 • Als eerste begin je met het aansteken van de BBQ, zodat deze lekker op temperatuur kan komen. Zorg dat je gietijzeren bakplaat of plancha schoon is en leg deze boven de hitte. Zet ook een schaaltje met de roomboter indirect van het vuur om deze lekker te laten smelten.
 • Wanneer de BBQ op temperatuur begint te komen (+/- 175 graden indirect), kun je alles alvast voorbereiden. Weeg je gehakt bolletjes af op precies 60 gram, snij de augurken alvast in plakjes en snipper de ui.
  360 gram Rundergehakt, 1 hele Augurk, 1 halve Ui
 • Vergeet ook niet om alvast de kaas uit de verpakking te halen, je broodjes alvast door midden te snijden en je steak kruiden al in de aanslag te hebben.
  3 hele Roomboter bolletjes, 6 plakjes Cheddar cheese, 30 gram NasQ BBQ Steak kruiden
 • Goede voorbereiding is het halve werk, want zoals je in de video kunt zien, gaat het allemaal snel bij de bereiding van deze Double Cheeseburger van de BBQ. Dus voorbereiding is heel belangrijk
 • Als de BBQ op temperatuur is, beginnen we met de roomboter bolletjes. Smeer met een kwastje de bolletjes in met roomboter en leg ze voor enkele seconden op de bakplaat om een krokant laagje erop te krijgen. Haal ze er vervolgens weer vanaf.
  50 gram Roomboter
 • Nu is het tijd om smashburgers te maken. Leg de bolletjes gehakt op de bakplaat en druk ze met de spatel en tang aan, zodat je gaatjes uiteindelijk ziet in je hamburger (zie video). Besprenkel ze vervolgens met wat Steak kruiden en flip de burger daarna om
  30 gram NasQ BBQ Steak kruiden
 • Direct leg je een plakje Cheddar op de hamburger. Na ongeveer 30 seconden is het kaas gesmolten en de andere kant van de hamburger lekker krokant. Met de hamburger spatel leg je de cheeseburgers op elkaar en breng je ze naar de plek waar je je Double Cheeseburger gaat opbouwen.
 • Aan de onderkant begin je met een toef ketchup. Dit zat niet bij de originele Double Cheeseburger, maar in combinatie met de uitjes die daar weer bovenop gaan werkt dit erg goed.
 • Vervolgens leg je de twee cheeseburgers hier boven op. Hierboven leg je de augurken schijfjes, met nog wat extra uitjes. De bovenkant van het broodjes smeer je in met een toefje ketchup en een toefje milde mosterd en de Double Cheeseburger van de BBQ is klaar om opgegeten te worden!
  Eet smakelijk
  1 toefje Milde Mosterd, 1 toefje Tomaten Ketchup

Video

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 450kcal

Genoten van deze Double Cheeseburger van de BBQ? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Oreo Brownie van de BBQ
Heerlijk machtig en vooral Amerikaans!

Oklahoma Onion Hamburger
Liefhebbers van uien en hamburgers opgelet!

Procureur Ribfingers
Makkelijk en goedkope snack voor grote groepen!

Mediterraanse burger met Feta
Mediterraanse smaken gecombineerd met een burger.


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

 • Reageer
  Jerome
  juni 19, 2022 at 9:50 pm

  Uit eigen ervaring, stukken beter dan de McD!!!!

 • Reageer
  Pitmaster
  juli 8, 2022 at 3:29 pm

  3 broodjes voor 4 porties/personen lijkt me wel heel zielig 😂🤣😂🤣

Reageer

Rating recept