Deze keer duiken we in de heerlijke wereld van Pulled Chicken, een sappig en smaakvol gerecht dat perfect tot zijn recht komt dankzij de Dutch Oven. De Dutch Oven voegt een soort van “oergevoel” toe aan de Pulled Chicken, die ook nog eens makkelijk te maken is!
Wat is Pulled Chicken?
Pulled Chicken, afkomstig van de barbecue cultuur, is een heerlijke manier om kip te bereiden. In Amerika kennen ze het beter als shredded Chicken, maar tijdens de opleving van de pulled pork in Europa was het een mooie marketing truc om Pulled Chicken (Idem Pulled Beef) in het leven te roepen!
Desondanks de afkomst is het heerlijk om te maken, al helemaal op zo’n gaaf accessoire als de Dutch Oven! Het geheim van de perfecte pulled Chicken zit in de langzame garing en het ‘pullen’ of uit elkaar trekken van het malse vlees. Hierdoor ontstaat een onweerstaanbaar gerecht dat zich moeiteloos laat combineren met verschillende smaken.
De Dutch Oven zorgt ervoor dat het vocht blijft behouden, waardoor de kip lekker zijn eigen vocht gecombineerd met de bouillon & saus gaart. Alleen dat al klinkt al mega lekker, laat staan dat je de foto’s ziet of nog beter; Zelf Pulled chicken uit de Dutch oven maakt!
De Dutch Oven: Een Onmisbaar Gereedschap
Voor het bereiden van Pulled Chicken is de Dutch Oven je beste vriend. Deze gietijzeren alleskunner zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en behoudt vocht, wat essentieel is voor het creëren van de perfecte textuur en smaak. Ik persoonlijk vind het een geweldig accessoire die je zeker in je collectie moet hebben en uiteraard onmisbaar voor deze Pulled Chicken uit de Dutch oven.
Onlangs ook een artikel geschreven over welke Dutch Oven, zich waar het beste voor leent. Investeer in een goede Dutch Oven voor een BBQ accessoire waar je je hele leven profijt van hebt!
Wat heb je nodig voor de Pulled Chicken in de Dutch Oven?
Aangezien we dit broodje Pulled chicken van de BBQ indirect gaan maken is een BBQ met deksel zoals een Kamado BBQ erg belangrijk. Maar een Pellet BBQ of bijvoorbeeld een Weber KetelBBQ is hier voor te gebruiken. Ook een GasBBQ met minimaal drie branders, zodat je een indirecte zone kunt maken is hiervoor te gebruiken.
Pulled Chicken uit de Dutch Oven
Equipment
- 1 Dutch Oven Minimaal FT4,5
- 1 blok fruithout Appel, Kers of Perzik
Ingrediënten
- 1 kg Kippendijen
- 3 eetlepels NasQ Chicken Rub
- 350 ml Kippenbouillon
- 250 ml Noskos The Original BBQ Saus
- 1/2 eetlepel Worcestershire saus
- 1 a 2 blikjes Tomatenpuree 140 gram
- 1 stuks Ui In ringetjes gesneden
Instructies
- Haal de kippendijen uit de verpakking en leg ze plat op een snijplank en kruid ze vervolgens royaal aan beide kanten.1 kg Kippendijen, 3 eetlepels NasQ Chicken Rub
- Leg de kippendijen met de kruidenlaag een uurtje in de koelkast. Vervolgens kun je de BBQ al inregelen naar +/- 120 graden indirect. Voeg een blokje Appel, Kers of Perzik hout toe naar smaak
- Leg hier de kippendijen op voor een uurtje zodat de rub vast gaat zitten en er langzaam al een korstje op komt en natuurlijk om die heerlijke rooksmaak te pakken.
- Tijd om de Dutch oven erbij te pakken. Haal de kip even van de BBQ en plaats de DO terug. Fruit de uienringen als eerste even en voeg vervolgens de tomatenpuree, BBQ saus, Kippenbouillon en Worcestershire saus toe.250 ml Noskos The Original BBQ Saus, 1/2 eetlepel Worcestershire saus, 1 a 2 blikjes Tomatenpuree, 1 stuks Ui, 350 ml Kippenbouillon
- Roer alles goed door totdat het pruttelt en leg dan de kippendijen in de saus en laat het geheel 45 minuten bij 120 graden pruttelen en garen.
- Na 45 minuten kun je met twee vorken de kippendijen makkelijk uit elkaar trekken. Is dit niet het geval, laat het geheel dan iets langer staan en test om de 10 a 15 minuten of de kippendijen klaar zijn.
- Haal de kip uit de Dutch Oven en trek het uit elkaar. Ik vermeng het liefste de inhoud van de DO met de pulled Chicken voor een heerlijke smaaksensatie, maar anders kun je het apart serveren als een saus.Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Serveertips en Bijgerechten
Pulled Chicken uit de Dutch Oven is veelzijdig en past bij diverse bijgerechten:
- Serveer het op een zacht broodje met koolsalade voor een klassieke pulled chicken sandwich.
- Combineer het met gegrilde groenten voor een gezonde twist.
- Voeg een pittige barbecuesaus tijdens het proces, waardoor je een extra smaakexplosie krijgt!
Conclusie
Met Pulled Chicken uit de Dutch Oven breng je een ongekende smaaksensatie van je BBQ. Probeer dit recept uit en ontdek zelf waarom dit gerecht een ware favoriet is bij BBQ-liefhebbers over de hele wereld. Het is een gerecht wat je zeker vaker dan een maal zal maken!
Kortom, probeer deze thuis ook en… tot de volgende!
Veelgestelde vragen – Pulled Chicken uit de Dutch Oven
Bij voorkeur gebruik je dijfilets, omdat deze malser en sappiger zijn. Je kunt ook andere delen gebruiken, maar let op dat ze niet te mager zijn om uitdroging te voorkomen.
Het marineren van de kip is optioneel, maar het voegt zeker extra smaak toe. Als je de tijd hebt, laat de kip dan een paar uur (of een nacht) marineren voor een intensere smaakbeleving.
Absoluut! De Dutch Oven kan ook in de oven worden gebruikt. Houd dezelfde temperatuurinstellingen aan en volg het recept zoals beschreven.
Door het toevoegen van bouillon aan de Dutch Oven hou je het vochtgehalte op peil te houden en dit zorgt ervoor dat je kip sappig blijft. Zorg ervoor dat de Dutch Oven goed is afgesloten met het deksel.
Ja, Pulled Chicken is perfect geschikt voor voorbereiding. Je kunt het vlees van tevoren koken en dan opwarmen wanneer je het gaat serveren.
De exacte tijd kan variëren, maar reken op ongeveer 1,5 tot 2 uur voor een perfecte Pulled Chicken. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of de kip de juiste interne temperatuur heeft bereikt.
Zeker! Koolsalade, gegrilde groenten, maïsbrood of aardappelsalade zijn uitstekende keuzes om te serveren naast Pulled Chicken. Pas het aan naar jouw smaak en voorkeuren.
Genoten van deze Pulled Chicken uit de Dutch Oven?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Gyros Smashburger
Het beste van twee werelden! Waardoor je direct fan bent!
Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Bavette Steak met ui, paprika en kaas!
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!
Turks Brood Pizza
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Geen Reacties