BBQ info Rubs, sauzen & Marinades Techniek

Ras el Hanout BBQ Rub: Een heerlijk Marokkaans specerijenmengsel

maart 17, 2023
Ras el Hanout Rub: Een introductie tot dit Marokkaanse specerijenmengsel

Specerijenmengsels zijn een belangrijk onderdeel van de wereldkeuken en voegen smaak, aroma en kleur toe aan gerechten. Eén van de bekendste specerijenmengsels uit de Marokkaanse keuken is Ras el Hanout rub, wat letterlijk “het beste van de winkel” betekent. In dit artikel ga ik dieper in op de Ras el Hanout rub en hoe je het kunt gebruiken op de BBQ.

Wat is Ras el Hanout?

Afkomstig uit Marokko, is de Ras el Hanout rub een kruidenmengsel wat wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan verschillende gerechten. De naam verwijst naar de beste mix van kruiden en specerijen die een kruidenier te bieden heeft. Er is geen vast recept voor Ras el Hanout rub en de ingrediënten variëren van regio tot regio en van familie tot familie.

Traditioneel bevat het ingrediënten zoals kaneel, nootmuskaat, koriander, gember, paprika, komijn, kurkuma, zwarte peper en kruidnagel. Andere ingrediënten die vaak worden gebruikt zijn muskaatbloem, kardemom, lavendelbloesem en rozenblaadjes. In de Arabische keuken wordt dit mengsel vaak gebruikt om vlees, vis en groenten te kruiden.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende variaties van Ras el Hanout rub beschikbaar en sommige bevatten ingrediënten zoals sumak, za’atar en gedroogde citroen. Het mengsel is ook populair geworden buiten Marokko en is te vinden in veel speciaalzaken en online winkels.

Gebruik van Ras el Hanout BBQ rub

De manier waarop Ras el Hanout rub gebruikt kan worden in de keuken is heel veelzijdig. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Gebruik het als droge rub voor vlees, vis en groenten voordat je gaat grillen, bakken of BBQ’en.
  • Voeg het toe aan soepen, stoofschotels en sauzen om extra smaak en aroma toe te voegen.
  • Gebruik het als specerijenmengsel in couscousgerechten en tajines.
  • Combineer het met andere kruiden en specerijen. Waardoor je een eigen smaak kunt creëren.
Ras el Hanout Rub: Een introductie tot dit Marokkaanse specerijenmengsel
Ras el Hanout Rub: Een introductie tot dit Marokkaanse specerijenmengsel
Ras el Hanout Rub: Een introductie tot dit Marokkaanse specerijenmengsel
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Ras el Hanout Rub: Een heerlijk Marokkaans specerijenmengsel

Specerijenmengsels zijn een belangrijk onderdeel van de wereldkeuken en voegen smaak, aroma en kleur toe aan gerechten. Eén van de bekendste specerijenmengsels uit de Marokkaanse keuken is Ras el Hanout rub, wat letterlijk "het beste van de winkel" betekent.
Gang kruiden
Keuken Ambachtelijk, Arabisch, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, kruiden, NasQ, NasQ BBQ,, ras-el-hanout, ras-el-hanout bbq rub
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 4 personen
calorieën 43kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 euro

Equipment

  • 1 kommetje

Ingrediënten

  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel zoete paprika
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng alle kruiden en specerijen in een kleine kom
    1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel zoete paprika, 1/2 theelepel gemalen kaneel, 1/2 theelepel gemalen gember, 1/2 theelepel gemalen kardemom, 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
  • Roer de kruiden goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Bewaar de Ras el Hanout rub in een luchtdichte pot op een droge, koele, donkere plaats.
  • Je kunt dit recept aanpassen aan jouw smaakvoorkeuren en het mengsel eventueel aanvullen met andere kruiden en specerijen, zoals gedroogde lavendelbloesems, gedroogde rozenblaadjes of gedroogde citroenschil. Experimenteer en ontdek jouw favoriete Ras el Hanout-mengsel.

Nutrition

Serving: 10g | Calories: 43kcal

Recepten met Ras el Hanout rub

Hier zijn een paar voorbeelden van Marokkaanse gerechten die gebruik maken van dit kruidenmengsel:

  • Tajine met kip en abrikozen: Kruid de kip met Ras el Hanout rub voordat je hem bruin bakt. Voeg vervolgens ui, knoflook, gedroogde abrikozen, kippenbouillon en een scheutje honing toe en laat het geheel sudderen totdat de kip gaar is.
  • Couscous salade: Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking en voeg dan ras el hanout rub toe, samen met olijfolie, citroensap, geroosterde groenten (bijvoorbeeld courgette, paprika en aubergine), feta en verse kruiden zoals peterselie en munt.
  • Gegrilde lamskoteletten: Wrijf de lamskoteletten in met Ras el Hanout rub en laat ze een paar uur marineren voordat je ze grilt. Serveer met geroosterde groenten of een frisse salade.

Veel gestelde vragen

Wat betekent “Ras el Hanout” en waar komt het vandaan?

Ras el Hanout betekent “het hoofd van de winkel” in het Arabisch en wordt gebruikt om een speciale mix van de beste kruiden en specerijen van een kruidenier aan te duiden. Het is een Marokkaans specerijenmengsel dat vaak wordt gebruikt in Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gerechten.

Wat zit er in een typische Ras el Hanout mix?

Een Ras el Hanout-mix kan variëren van kruidenier tot kruidenier en van regio tot regio, maar het bevat meestal een combinatie van kruiden en specerijen, zoals komijn, koriander, kurkuma, kaneel, gember, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper.

Hoe gebruik ik Ras el Hanout rub?

Gebruik als droge rub voor vlees, vis of groenten, of als specerijenmengsel in gerechten zoals couscous, tajines en stoofschotels. Meng gewoon de kruiden met olijfolie of een andere vloeistof en gebruik het om je gerechten op smaak te brengen.

Is Ras el Hanout rub pittig?

Ras el Hanout rub kan een milde tot matige hitte hebben, afhankelijk van de hoeveelheid peper die in de mix is opgenomen. Als je niet van pittig eten houdt, kun je de hoeveelheid peper verminderen of helemaal weglaten.

Hoe lang kan ik Ras el Hanout rub bewaren?

Enkele maanden tot een jaar kan het worden bewaard als het goed wordt afgedekt en op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Na verloop van tijd kan de smaak echter wel afnemen, dus het is het beste om het binnen een paar maanden te gebruiken voor de beste smaak.

Conclusie

Ras el Hanout rub is een veelzijdig en smaakvol specerijenmengsel dat kan worden gebruikt om verschillende gerechten te kruiden. Het mengsel is afkomstig uit Marokko en bevat een unieke combinatie van kruiden en specerijen. Het kan worden gebruikt als droge rub, in sauzen en stoofschotels, en als specerijenmengsel in couscousgerechten en tajines. Probeer het uit in een van de bovengenoemde gerechten of experimenteer met je eigen creaties. Bon appetit!

Genoten van deze Ras el Hanout BBQ Rub?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Indonesische sate van de BBQ
Sate, maar dan lekkerder!

Basis BBQ Rub
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Oosterse Spareribs
Spareribs, maar dan op Oosterse wijze

Gerookte Aardappelsalade
Een prachtig bijgerecht, waarvan iedereen smult!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept