Bijgerechten Diversen Snacks

Rookkaas op de BBQ: Hoe je kaas koud rookt op de Barbecue!

maart 20, 2023
Rookkaas; Gerookte kaas van de BBQ

BBQ’en wordt steeds populairder door de heerlijke smaak die afgegeven wordt tijdens het roken van vlees. Mede daardoor wordt koud roken ook steeds bekender en toegankelijker! Rookkaas op de BBQ is met een CSG ontzettend makkelijk te maken. Met de juiste spullen en wat geduld kun je het zelf thuis maken. Want gerookte kaas is namelijk een heerlijke toevoeging aan je barbecue, die je niet wilt missen!

Wat is rookkaas?

Rookkaas is een willekeurige kaassoort die wordt gerookt boven een speciaal apparaatje icm rookmot / zaagsel. Het roken van kaas voegt een rokerige smaak en aroma toe, waardoor het een karakteristieke smaak krijgt. Er kunnen verschillende soorten kaas gebruikt worden om te roken. Waaronder cheddar, gouda, mozzarella en provolone. Rookkaas wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of als beleg op brood.

Geschiedenis van rookkaas

Het roken van kaas heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen, toen boeren probeerden hun kaas te conserveren door het te roken. De rook fungeerde als een natuurlijk conserveermiddel en voegde smaak toe aan de kaas. Dat was een bijkomend voordeel maar niet noodzakelijk. Na de komst van de stroom en koelkast was er geen pure noodzaak meer voor het roken van kaas. Hierdoor werd het roken van kaas populair in Europa en de Verenigde Staten als smaakversterker in plaats van conservering. Daarna is het populair onderdeel geworden van de kaas- en BBQ cultuur.

Rookkaas; Gerookte kaas van de BBQ
Rookkaas; Gerookte kaas van de BBQ

Gerookte kaas in de keuken

Rookkaas kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Het kan worden gesmolten en gebruikt als dip voor groenten of chips, of het kan worden toegevoegd aan omeletten of quiches voor extra smaak.

Het gebruik van rookkaas op de BBQ is niet alleen lekker, maar het voegt ook extra smaak toe aan de gerechten die je bereidt. Rookkaas is bijvoorbeeld een fantastische toevoeging aan hamburgers, hotdogs, pizza’s en sandwiches. De rooksmaak van de kaas kan de smaak van het vlees verbeteren en geeft een extra dimensie aan het gerecht.

Wat heb je nodig om Rookkaas te maken?

Het leuke aan koud roken is, dat je niet veel nodig hebt. Een BBQ met deksel is handig om te hebben, maar eigenlijk geen vereiste. Een cold smoke generator en rookmot heb je sowieso nodig. Daarnaast zou zelfs een grote doos waar je onder- en bovenin een gat maakt voor de luchtstroom al voldoende zijn. Voor een gedetailleerde koud roken uitleg, kun je hier verder lezen.

Rookkaas; Gerookte kaas van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Rookkaas op de BBQ: Hoe je kaas koud rookt op de Barbecue!

Heb je ooit overwogen om kaas te roken op de BBQ? Rookkaas is namelijk een heerlijke toevoeging aan je barbecue, die je niet wilt missen!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Dessert, Nagerecht, Salade, snack
Keuken Ambachtelijk, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, gerookte kaas, NasQ, NasQ BBQ,, Rook kaas, Rookkaas
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 2 uur 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 66kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 euro

Ingrediënten

  • 1 stuk kaas Belegen

Instructies

  • Snij het blok kaas in stukken
    1 stuk kaas
  • Stop de rookmot in de CSG. Zorg ervoor dat de rookmot goed verdeeld is over de CSG, waarbij het rookmot niet over de randjes heen gaat.
  • Druk het rookmot niet te hard aan. Hierdoor zal het alleen maar compacter worden en slechter ontbranden. Als alles klaar staat, kun je hem onder in de BBQ zetten
  • Gebruik een crème Brulee brander of een waxinelichtje om de CSG aan te steken. Nadat het rookmot aan het smeulen is, kan het waxinelichtje gedoofd en weggehaald worden, aangezien dit onnodige warmte is.
  • Leg de stukken kaas op het BBQ rooster en laat deze 2 uurtjes in de BBQ liggen.
  • Na 2 uurtjes is de kaas voldoende gerookt en kun je hem eraf halen.
  • Verpak de kaas hierna in vershoudfolie en stop alles in een ziplock zak. Laat hierna de kaas 1 week milder en smaakvoller worden. Doe je dit niet, zul je ervaren dat de rooksmaak te heftig is en vaak niet lekker.

Video

Nutrition

Serving: 20g | Calories: 66kcal

Veel gestelde vragen

Wat is koud roken van kaas en hoe verschilt het van warm roken?

Het koud roken van kaas is een methode waarbij de kaas wordt gerookt bij temperaturen onder de 30 graden Celsius, terwijl warm roken plaatsvindt bij hogere temperaturen. Bij koud roken wordt de kaas gerookt met een constante en lage temperatuur gedurende een langere periode.

Welke soorten kaas zijn het meest geschikt om koud te roken?

Hardere kazen zoals cheddar en gouda kunnen goed koud worden gerookt, maar hebben een langere tijd nodig om de rooksmaak te absorberen t.o.v. zachtere kazen. Halfzachte en zachte kazen zoals brie, camembert, feta en geitenkaas zijn ook geschikt om koud te roken.

Welke apparatuur heb ik nodig om kaas koud te roken?

Om kaas koud te roken, heb je een rookgenerator nodig die de rook produceert zonder hitte. Dit kan een speciale rookgenerator zijn die is ontworpen voor koud roken, zoals de CSG of je kunt er zelf eentje bouwen.

Hoe lang moet ik de kaas koud roken om de gewenste smaak te krijgen?

De duur van het koud roken van kaas hangt af van de gewenste intensiteit van de rooksmaak en de grootte van de kaas. Over het algemeen houdt ik een tijd van 2 uur aan.

Genoten van deze koud gerookte Rookkaas? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Indonesische sate van de BBQ
Heerlijke sate, waarvan je zult smullen!

BBQ Beer Can Burger
Gewoon omdat het kan!

Oosterse Spareribs
Heerlijke variatie op een prachtig stuk vlees.

Gerookte Aardappelsalade
Een prachtig bijgerecht waarvan iedereen smult!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Reageer

    Rating recept