Bijgerechten

BBQ Smashed Potatoes: Het perfecte bijgerecht voor je volgende BBQ!

maart 10, 2023
BBQ Smashed Potatoes

Bij een goede BBQ hoort natuurlijk ook een goed bijgerecht, en wat is er nou beter dan BBQ smashed potatoes? Dit heerlijke gerecht is makkelijk te maken, super lekker en past perfect bij vrijwel alle soorten vlees.

Geschiedenis

Hoewel de oorsprong van BBQ Smashed Potatoes niet helemaal duidelijk is, wordt algemeen aangenomen dat het gerecht zijn oorsprong vindt in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Aardappelen zijn altijd een populair bijgerecht geweest bij BBQ’s en andere evenementen. Het idee om ze te ‘smashen’ en op de BBQ klaar te maken is waarschijnlijk ontstaan uit de behoefte om een eenvoudige, maar toch smakelijk bijgerecht te maken dat perfect past bij gegrild vlees.

In de zuidelijke keuken zijn aardappelen een belangrijk onderdeel van veel traditionele gerechten, zoals aardappelpuree en gebakken aardappelen. Het idee om aardappelen te pletten en te grillen is dus waarschijnlijk ontstaan uit deze culinaire tradities. Het toevoegen van BBQ-smaakmakers maakt van de simpele aardappelen een heerlijk gerecht!

populariteit BBQ Smashed Potatoes

Hoewel BBQ Smashed Potatoes nog niet zo bekend zijn als bijvoorbeeld de klassieke gerookte aardappelsalade. Zijn ze snel populairder aan het worden bij BBQ-liefhebbers over de hele wereld. Het gerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar biedt ook veel ruimte voor variaties. Zo kun je verschillende kruiden en specerijen toevoegen, of experimenteren met andere soorten aardappelen voor een unieke smaakervaring.

BBQ Smashed Potatoes
BBQ Smashed Potatoes

Wat heb je nodig voor de Smashed Potatoes?

Om deze BBQ Smashed Potattoes te maken heb je een BBQ met deksel nodig, zoals een Kamado BBQ, Pellet BBQ of Ketel BBQ. Daarnaast is een bakplaat, die op het rooster past ook aan te raden bij deze Smashed Potatoes.

BBQ Smashed Potatoes
Afdrukken Pin
5 van 5 stemmen

BBQ Smashed Potatoes: Het perfecte bijgerecht voor je volgende BBQ!

BBQ seizoen is weer begonnen en dat betekent lekker buiten eten met vrienden en familie. Bij een goede BBQ hoort natuurlijk ook een goed bijgerecht, en wat is er nou beter dan BBQ smashed potatoes? Dit heerlijke gerecht is makkelijk te maken, super lekker en past perfect bij al het gegrilde vlees.
Gang Bijgerecht, snack
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, BBQ Smashed Potatoes, NasQ, NasQ BBQ,, Smashed Potatoes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
calorieën 190kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 10 euro

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Culinaire aardappelen
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 20 gram NasQ Mediterraanse Rub of rub naar keuze
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 maal Yoghurt Knoflook-Bieslook saus of andere saus naar keuze

Instructies

  • Haal de aardappelen uit de verpakking en maak ze schoon. Leg ze vervolgens in een pan en kook ze 20 minuten tot ze gaar zijn
    1 kg Culinaire aardappelen
  • Als de aardappelen gekookt zijn, laat je ze afkoelen. Ondertussen kun je de BBQ aansteken en instellen op 170 graden indirect.
  • Schenk een scheutje olijfolie over de bakplaat en verdeel deze met een kwastje over de bakplaat, dat deze helemaal ingevet is.
    2 eetlepels Olijfolie
  • Pak nu de aardappelen erbij, voordat je gaat pletten snij je een kruisje bovenop de aardappel en vervolgens plet je ze met een hamburger spatel
  • Leg de smashed potatoes op de bakplaat en besprenkel deze met nog wat extra olijfolie. Strooi vervolgens een laagje kruiden over de aardappelen.
    20 gram NasQ Mediterraanse Rub, 2 eetlepels Olijfolie
  • Daarna pak je de helft van de Parmezaanse kaas en verdeel je dit over de aardappelen.
    100 gram Parmezaanse kaas
  • De schaal met smashed potatoes kan op de BBQ, voeg kersenhout toe aan je houtskool voor extra rooksmaak.
  • Nu heb je mooi de tijd om een van de sauzen te maken, zoals hieronder in dit artikel staat. De Knoflook-Dille Yoghurt dipsaus is een aanrader voor dit recept!
    1 maal Yoghurt Knoflook-Bieslook saus
  • Na ongeveer 15 minuten, maak je de BBQ open en strooi je de andere helft van de Parmezaanse kaas over de smashed potatoes
  • Na ongeveer 10 minuten zijn de smashed potatoes krokant aan de buitenkant en zacht en smeuïg aan de binnenkant. Voeg voor de presentatie nog vers gesneden bieslook toe en serveer met een van de sauzen zoals hieronder beschreven.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 190kcal

Variaties voor de BBQ Smashed Potatoes

Wil je wat variatie aanbrengen? Probeer dan eens een van deze suggesties:

  • Voeg een andere soort geraspte kaas toe bovenop de aardappelen voordat je ze op de BBQ legt..
  • Meng wat gehakte verse kruiden door de olijfolie, zoals rozemarijn, tijm of oregano.
  • Gebruik zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen voor een extra smaakvolle twist.
  • Geef een extra smaaksensatie aan het gerecht door af te wisselen met sauzen, hieronder vind je twee sauzen die perfect combineren met de BBQ Smashed Potatoes!
Yoghurt Dip met Knoflook & Bieslook
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Yoghurt Dip met Knoflook & Bieslook

Een van de lekkerste yoghurt dips, die ik ooit heb gemaakt. Heerlijk bij Smashed Potatoes, maar ook bij, Wraps, Tortilla chips, etc. etc… De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!
Gang Sauzen
Keuken Ambachtelijk, grieks
Trefwoord Knoflook-bieslook dip, knoflook-bieslook saus, saus, yoghurt dip
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 4 personen
calorieën 130kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5 Euro

Equipment

  • 1 kommetje
  • 1 lepel
  • 1 knoflook pers

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Griekse Yoghurt
  • 2 teentjes Knoflook geperst
  • 1 scheutje Olijfolie
  • 1 eetlepel Verse bieslook

Instructies

  • Snij de verse bieslook in kleine ringetjes
  • Voeg alle ingrediënten samen in een kom en roer goed door.
  • Je saus is klaar! Even een half uur tot een uurtje in de koelkast de smaken samen laten trekken en je kunt hem serveren met wat je maar wilt.
    Eet smakelijk!

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 130kcal
Yoghurt Dip met Knoflook & Bieslook
Yoghurt Dip met Knoflook & Bieslook
Mediterrane Griekse Pulled Pork - Tzatziki
Afdrukken Pin
5 van 3 stemmen

Griekse Tzatziki

Voedsel van de Griekse goden! Veel anders kun je deze heerlijke saus niet omschrijven!
Gang Bijgerecht, Sauzen
Keuken Mediterraan
Trefwoord griekse burger, mediteraans, tzaziki
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 11 minuten
Porties 4 personen
calorieën 195kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 5

Equipment

  • 1 kommetje

Ingrediënten

  • 300 ml Griekse Yoghurt
  • 1/2 stuk geschilde komkommer geraspt & uitgelekt
  • 2 a 4 teentjes knoflook naar smaak toevoegen
  • 1 scheutje Olijfolie Extra vierge
  • 1 handje Verse dille fijngesneden

Instructies

  • Snij als eerste de verse dille fijn
  • Voeg vervolgens de griekse yoghurt in een kom
  • Rasp de komkommer in zijn geheel, inclusief zaadjes, in de kom met griekse yoghurt.
  • Pers de teentjes knoflook in de kom en voeg een scheutje olijfolie en de verse dille toe aan het kommetje
  • Roer alles goed door en zet het in de koelkast om de smaken op elkaar in te laten trekken.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 195kcal

Conclusie

BBQ smashed potatoes zijn een perfect bijgerecht voor elke BBQ. Ze zijn makkelijk te maken, super lekker en passen perfect bij elk stukje vlees. Voeg dit recept toe aan je BBQ repertoire en geniet van een heerlijke zomer vol lekker eten!

BBQ Smashed Potatoes
BBQ Smashed Potatoes

Veel gestelde vragen

Kan ik dit recept ook in de oven maken in plaats van op de BBQ?

Ja, dat kan zeker! Leg de aardappelen op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Welke aardappelen zijn het beste om te gebruiken voor dit recept?

Kies voor stevige aardappelen, zoals vastkokende aardappelen of nieuwe aardappelen. Deze vallen niet uit elkaar wanneer je ze plet en hebben een stevige textuur die perfect is voor BBQ smashed potatoes.

Moet ik de aardappelen schillen voordat ik ze kook?

Dit is persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden de schil lekker en voedzaam, terwijl anderen de schil liever verwijderen voor een zachtere textuur. Als je de schil wilt behouden, was de aardappelen dan goed voordat je ze kookt.

Kan ik dit recept van tevoren maken?

Ja, dat kan zeker! Je kunt de aardappelen tot een dag van tevoren koken en ze in de koelkast bewaren. Wanneer je klaar bent om ze te grillen, breng ze dan op kamertemperatuur voordat je ze smashen, kruiden en ze op de BBQ legt.

Welke toppings passen goed bij BBQ smashed potatoes?

Er zijn veel verschillende toppings die goed passen bij BBQ smashed potatoes, zoals zure room, guacamole, gesneden bieslook, geraspte kaas, bacon, en nog veel meer! Kies de toppings die jij het lekkerst vindt en geniet van een heerlijk bijgerecht bij je BBQ.

Genoten van deze BBQ Smashed Potatoes? 
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Indonesische sate van de BBQ
Heerlijke sate, waarvan je zult smullen!

BBQ Beer Can Burger
Gewoon omdat het kan!

Oosterse Spareribs
Heerlijke variatie op een prachtig stuk vlees.

Gerookte Aardappelsalade
Een prachtig bijgerecht waarvan iedereen smult!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    Paula
    maart 11, 2023 at 10:42 am

    5 sterren
    Is er nog wat over? 😉😋

5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Reageer

Rating recept