BBQ info Reviews

Review: Horl 2

september 4, 2022
Review: Horl 2

Persoonlijk vind ik het slijpen van messen een dingetje waar ik altijd tegen op zie. De bestaande setjes vergen naar mijn mening best wat expertise. De Horl 2 messenslijper lijkt in eerste instantie deze zorgen weg te nemen vanwege het ogenschijnlijk handige systeem dat ze hanteren. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om dit voor mezelf en voor jullie uit te testen in deze review!

Wat is het doel van messen slijpen?

Dit is ogenschijnlijk een vraag met een makkelijk antwoord. Maar wel heel belangrijk is het verschil te weten tussen het gebruik van een aanzetstaal en het slijpen van een mes. Verder zijn er ook nog verschillende aspecten waar je op moet letten tijdens het slijpen.

Een aanzetstaal zie je vaak in en rondom de keuken. Je haalt het mes langs het aanzetstaal en hij is weer voor even scherp. Hoe zit dit nu?

Je mes krijgt na verloop van tijd en gebruik bramen op het snijvlak. Een aanzetstaal is dan een manier om die bramen weer in de juiste richting te zetten van het snijvlak, waardoor het mes ogenschijnlijk weer even scherp is. Een aanzetstaal slijpt een mes dus niet. Het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat alle plooien weer de juiste kant op staan.

Wil je je mes weer echt scherp krijgen, ben je genoodzaakt om deze te slijpen. Er zijn setjes beschikbaar om dit zelf thuis te doen, maar vergen wat expertise en toewijding. Ook zijn er van die handslijpers beschikbaar. Echter zijn deze vaak ook voor korte termijn en is het zoeken van de juiste hoek ook een opgave.

De juiste slijphoek?

Hier zit ook nog een verschil in. Afhankelijk van welk type mes je hanteert is er verschil tussen de juiste slijphoek. Een “Europees” koksmes wordt meestal geslepen tussen de 17 en 22 graden. Terwijl een “Japans” mes en fileermessen over het algemeen tussen de 12 en 17 graden wordt geslepen. De Horl 2 wordt geleverd een 15 en 20 graden slijphoek. Waardoor je met de meeste messen uit de voeten kan op de Horl 2.

Review: Horl 2
Review: Horl 2

Horl 2

Toen ik de Horl 2 geleverd kreeg vielen de looks and feels mijn gelijk op. Je kunt merken dat er aandacht is besteed aan de verpakking. Een bijna Apple achtige ervaring kreeg ik bij het open maken van de verpakking.

In het doosje zit uiteraard een gebruiksaanwijzing en ik kreeg een folder erbij over het bedrijf en welke materialen ze gebruiken. Maar daar zo meer over. Binnen in het doosje tref je de slijproller aan en het magnetische messenblok met een snijhoek van 15 graden en aan de andere kant een snijhoek van 20 graden.

Horl is een familiebedrijf van vader en zoon die gespecialiseerd zijn in het maken van producten voor het slijpen van messen. In 1993 zijn Vader en zoon Horl begonnen met hun bedrijf en hun doel was om het thuis slijpen van je messen makkelijker te maken.

Ik heb de Walnut variant gekregen. Erg mooie donkere houtlook, waar ik persoonlijk erg fan van ben. Ze hebben ook nog een lichtere Eiken variant beschikbaar voor de Horl 2.

Het gebruik van de Horl 2

De Horl 2 komt dus met een magnetisch messenblok en een slijproller. De slijproller heeft twee zijdes. Een kant is de “Diamond Grinding Disc”. Deze zijde gebruik je als eerste om het mes weer fris te krijgen. Afhankelijk van de staat van je mes, de vorige slijphoek en de hardheid van het staal. Kan het even duren voordat je je mes weer helemaal strak hebt. Vervolgens draai je de roller om en gebruik je de “Ceramic honing Disc”. Met deze zijde slijp je je mes voor een korte duur om een superstrakke finish op je mes te krijgen.

Ik heb als eerste mes, mijn oud Victorinox koksmes gebruikt. Dit is een oud mes wat al behoorlijk veel heeft gezien en zelfs met een paar hapjes uit de snede van het lemmet. Nu weet ik dat ik deze niet eruit krijg, maar daardoor wel een extra uitdaging voor de Horl 2.

Het vergde wel behoorlijk wat werk en voornamelijk in de eerste fase ben ik een hele tijd geweest om het mes weer “in gareel” te krijgen. Tijdens het slijpen voel je op een gegeven moment dat het rollen soepeler gaat en dat de slijproller makkelijker langs de snede van het mes rolt. Daarna was het tijd voor de andere kant. Hetzelfde proces is hiervoor nodig, alleen gaat dit met het juiste voorwerk een stuk sneller. In totaal ben ik met dit mes tussen de 20 en 25 minuten bezig geweest.

En minder goede messen?

Om de Horl 2 goed uit te testen heb ik ook een minder goed mes uitgeprobeerd. Dan praat ik over een koksmes dat ik ooit voor een paar euro bij de Lidl heb gekocht. Gewoon om eens te kijken wat de Horl 2 daarbij doet.

Ik merkte dat ik meer moeite had bij dit mes dan bij het Victorinox mes, maar na ongeveer 30+ minuten bezig te zijn geweest kwam ik tot een goed resultaat. Zelfs nog scherper dan dat ik hem ooit had gekocht!

Eindconclusie Horl 2

Na het uitgebreid gebruiken van deze messenslijper heb ik de volgende pro’s en con’s over de Horl 2 kunnen formuleren:

Pro:
– Prachtig design, mooie looks and feels en het doosje is een handig opbergdoosje.
– Materiaal oogt en voelt hoogwaardig. Slijproller rolt erg soepel en magneet in de houder is erg sterk
– Makkelijk in gebruik. Door de samenstelling, kan iedereen hiermee uit de voeten
– Goed resultaat

Con’s:

– In het begin was het even zoeken naar de juiste plek om het mes vast te zetten. Als je hem in het midden zet, buigt de punt van het mes iets door. Als je daarmee schuift is er bij messen van 20cm niets aan de hand.

En dat was ook mijn enigste aandachtspunt. Het is een hele fijne messenslijper voor mij. Ik wil mijn messen graag scherp hebben en houden. Maar geen behoefte om daar complete studies voor te volgen.

Aanbeveling?

Daar kan ik oprecht ja op zeggen. Erg fijn apparaat om mee te werken. Ligt prettig in de hand, werkt gemakkelijk en aangezien het oog ook wat wil is dit zeker een aanbeveling als je in de markt bent voor een nieuwe messenslijper!

De Horl 2 is mij ter beschikking gesteld door Horl. Ik ontvang geen vergoeding voor deze recensie
en alle meningen in deze review zijn van mijzelf.

Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer