Materiaal

BBQ Hoes; Wel of niet gebruiken?

maart 14, 2024
BBQ Hoes

De BBQ Hoes, wel of niet gebruiken? Dat is natuurlijk de grote vraag. Hij heeft zoals bij zoveel dingen zowel voordelen als nadelen. Hoe bescherm je je kostbare BBQ nu het beste? In dit artikel duik ik dieper in op de eindeloze discussie over het gebruik van een BBQ hoes en bespreek ik de voordelen en nadelen van de BBQ Hoes.

De BBQ Hoes

De vraag of je nu wel of niet een BBQ hoes moet gebruiken en waarom wel of niet is een vraag die ontzettend vaak voorbij komt. Inmiddels dus de hoogste tijd om een keer erin te duiken.

Voordelen van het gebruik van een BBQ-hoes

Bescherming tegen weersinvloeden

Een van de voornaamste redenen waarom je een BBQ hoes kunt gebruiken, is de bescherming tegen de onvoorspelbare grillen van Moeder Natuur. Regen, sneeuw, hagel – je noemt het. Een degelijke hoes fungeert als een schild en verlengt zo de levensduur van de BBQ.

Voorkomt roestvorming, of toch niet?

Roest is de vijand van elke grill. Niets kan de levensduur van je BBQ meer verkorten dan de vorming van roest. Een hoes voorkomt dat vocht de kans krijgt om de metalen onderdelen aan te tasten, waardoor je BBQ zijn glans behoudt. Echter dat is de theorie. Want doordat condensatie onder de hoes kan blijven “hangen”. Verhoogd dit juist de kans op roestvorming!

Houdt de BBQ schoon

De BBQ hoes zorgt er natuurlijk wel voor dat je BBQ schoon blijft. Vuil, vogelpoep, etc. hebben meer kans als je BBQ onbeschermd in de tuin staat. Daarnaast gaat het natuurlijk ook verkleuring tegen door blootstelling aan de zon. Een hoes zorgt ervoor dat je BBQ er niet alleen goed uitziet, maar ook dat de kleuren behouden blijven.

Nadelen van het gebruik van een BBQ-hoes

Condensatie en schimmelvorming

Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook nadelen aan het gebruik van een hoes. Als deze niet goed ventileert, kan er condensatie ontstaan, wat op zijn beurt schimmelvorming kan veroorzaken. Een goede ventilatie is essentieel om dit te voorkomen, maar niet altijd helemaal te voorkomen. Vooral niet in de vochtige maanden.

Onhandigheid bij regelmatig gebruik

Als je je BBQ vaak gebruikt, kan het aanbrengen en verwijderen van de hoes een beetje onhandig zijn. Het vergt extra tijd en moeite die je misschien niet wilt besteden. Daarnaast heb je daar een prachtige BBQ staan en dan moet er zo’n “lelijke” hoes overheen. Ik begrijp ook echt wel dat je je pareltje graag wilt zien en laten zien, zonder dat die hoes ervoor zit.

Risico op beschadiging bij harde wind

Een slecht bevestigde hoes kan bij harde wind opwaaien en schade aan je BBQ veroorzaken. Zorg ervoor dat de hoes stevig is bevestigd om dit risico te minimaliseren.

Extra kosten

Een kwalitatieve hoes kan, bij sommige merken, een behoorlijk grote kostenpost zijn bij de aanschaf van je BBQ. Het is belangrijk om te overwegen of deze investering opweegt tegen de voordelen op lange termijn. Daarnaast natuurlijk of je hem ook daadwerkelijk gebruikt

Persoonlijke voorkeur

Als BBQ-liefhebber heb ik mijn eigen overwegingen en voorkeuren als het gaat om het gebruik van een hoes. Ik gebruik de hoes voornamelijk bij BBQ’s die gebruik maken van elektronica zoals mijn Weber Genesis EPX-435

. Deze hebben beide een stekker aansluiting en dan vind ik het fijner om deze weg te zetten met BBQ-hoes.

De rest van mijn BBQ’s staat buiten of binnen zonder hoes! Omdat ik vind dat de BBQ-hoes meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw keuze afhangt van persoonlijke behoeften en omgeving. Misschien vind je het prettig om je BBQ altijd bedekt te houden, maar hou dan wel rekening met de kans op schimmelvorming en een vochtige BBQ onder de hoes.

Onlangs hebben we in onze BBQ podcast ook een aflevering gemaakt over Barbecuehoezen. Beluister hem hieronder:

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer