Heerlijke spareribs met de Texaanse tinten zoals zout & peper. Dat zijn nu echte Texas Style Spareribs! En gebruik je dan grote spareribs of babyback ribs? Ik laat je zien hoe je de perfecte Texas Style Spareribs maakt op de BBQ!
Texas style?
Je ziet het wel vaker voorbij komen. Texas Style, maar wat is dat nou precies? In Amerika hebben ze in elke staat of regio wel een eigen stijl, vooral als het aankomt op BBQ. Georgia heeft peach-flavour, terwijl Kansas City gaat voor sweet & spicy en South Carolina staat weer bekend om de wat zuurdere BBQ sauzen.
In Texas zie je vooral eigenlijk twee dingen. Als eerste veel Rundvlees, aangezien Texas toch wel bekend staat als de Cattle-state en verder nog de typische smaak. Deze smaak kenmerkt zich door voornamelijk het gebruik van peper en zout. Bijvoorbeeld de welbekende brisket van Franklin’s BBQ in Austin, krijgt alleen peper en zout op het vlees en verder veel rook!
Spareribs of baby back ribs?
Dat de hoofdmoot in Texas bestaat uit rundvlees, wil natuurlijk niet zeggen dat deze smaken niet uitzonderlijk lekker zijn op varkensvlees! Waardoor dit een mooi moment is om dit even goed uit te proberen.
Ga je voor spareribs in dit geval kun je in europa voor twee varianten kiezen. De baby back ribs en de gewone spareribs. Echter zijn vaak de baby back ribs in de Hollandse volksmond de welbekende spareribs omdat we hier niet beter kennen, maar er is wel degelijk een groot verschil.
De originele spareribs zijn de buikribben. Deze zitten wat lager in het varken, richting de buik. Deze zijn over het algemeen wat dikker en de ribben zijn vlakker. Hierdoor krijg je mooie grote spareribs die je lang en langzaam kunt garen. Daarnaast zijn er ook de Baby Back Ribs, zoals de naam al doet vermoeden zitten deze wat hoger in het varken richting de rug van het varken. Deze zijn wat dunner, smaller en wat meer gebogen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook extra dik bevleesde baby back ribs bestellen, waardoor je niets tekort komt 😉
Folieboot methode & Dubbel indirect
Alsof dat allemaal nog niet genoeg informatie was, maak ik in de video ook nog gebruik van de Noskos folieboot methode en de dubbel indirect methode. Wat houdt dit allemaal in?
Dubbel indirect
Normaal gesproken gebruik ik in mijn Kamado BBQ die indirect stenen om de directe warmte van de kolen te blokkeren. Echter worden deze stenen uiteindelijk ook gewoon heet.
Met de dubbel indirect methode leg je met behulp van propjes aluminium nog een extra pizzasteen bovenop die indirect stenen, waardoor je een extra barrière krijgt tussen de kolen en het rooster. Door deze extra laag toe te voegen krijg je vrijwel geen hotspots in je BBQ en is de temperatuur op je rooster overal hetzelfde.
Folieboot methode
De Noskos folieboot methode is een methode van Dennis om je spareribs aan het einde van het garen in de folie open te leggen en de randen van de folie op te vouwen, zodat het vocht erin blijft staan. Hierdoor blijft de sparerib in zijn eigen vocht staan en droogt de sparerib niet zo snel op als normaal, waardoor je een malsere lekkerdere spareribs krijgt uiteindelijk.
Spareribs ontvliezen
Altijd weer een mooi werkje, het ontvliezen van spareribs. Gelukkig heb ik voor jullie hier een hele duidelijke video over gemaakt hoe je dit het beste kan aanpakken. Waardoor je het thuis gemakkelijker voor elkaar zult krijgen.
Wat heb je nodig?
Voor de dubbel indirect methode werkt een kamado BBQ het beste. Verder heb je natuurlijk ook een tweede indirect steen nodig. Ik gebruikte hiervoor een pizzasteen.
Texas Style Spareribs
Equipment
- 1 Aluminium folie
Ingrediënten
- 2 stuks Spareribs
- 2 eetlepels Mayonaise
- 1 eetlepel Siracha
- 1 eetlepel Grof zeezout
- 1 eetlepel Grove peper
Instructies
- Als eerste begin je met het maken van de siracha mayonaise, vermeng beide met elkaar en roer goed door.2 eetlepels Mayonaise, 1 eetlepel Siracha
- Pak vervolgens de spareribs erbij. Verder het vlies aan de achterkant en bekijk de bovenkant over geen grote hompen vet zitten. Snij deze anders weg.2 stuks Spareribs
- Smeer vervolgens de spareribs in met de sirachamayonaise en volg daarna met de zelfgemaakte rub van het grof zeezout en peper.1 eetlepel Grof zeezout, 1 eetlepel Grove peper
- Steek vervolgens de BBQ aan en maak een dubbel indirect methode met behulp van een extra pizzasteen. Leg een blokje fruithout in de houtskool voor extra rooksmaak. De richttemperatuur van de BBQ is zo’n 140 graden indirect.
- Leg vervolgens de spareribs op de BBQ en laat zo’n 1,5 uur de ribs lekker rook opnemen en een mooie kleur aan de buitenkant krijgen, waarbij de rub vast begint te plakken
- Daarna haal je hem van de BBQ en leg je hem op de folie, vouw de randen naar binnen om een folie bootje te maken rondom de spareribs, waarbij de bovenkant vrij is. Je maakt als ware een soort coltrui voor de spareribs!
- Laat vervolgens de spareribs weer een uur lang door garen. De zijkanten garen door, terwijl de bark op de bovenste vleeskant van de spareribs niet zacht wordt.
- Haal de spareribs van de BBQ. het opgevangen sap in de folieboot gaat over de spareribs heen en tijd om aan te vallen!Eet smakelijk!
Video
Nutrition
Wat serveer je bij Texas Style Spareribs?
Persoonlijk zou ik voor enkele klassiekers gaan, zoals de loaded potatoes. Echter zou de hier zo geliefde gerookte aardappelsalade of de Honing Mosterd aardappeltjes hier ook perfect bij passen.
Maar wat doe je dan qua groenten hierbij? Ik zou het makkelijk houden met een geroosterde maiskolf of gegrilde asperges.
Conclusie
Simpelweg geweldig! Ik kan er niets anders van maken. Slechts de peper en zout, doen het ontzettend goed op deze heerlijke spareribs! Daarnaast zijn deze dik bevleesde spareribs een goed alternatief voor de grotere buikribben.
Kortom, maak deze thuis ook en.. Tot de volgende!
Genoten van deze Texas Style Spareribs?
Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!
Gevulde Jalapeno’s van de BBQ!
Heerlijk comfort food, maar dan met een pittige twist!
Koreaanse Kip Bulgogi
Zo makkelijk, maar zo lekker!
Cederhout gerookte hamburger
Een klassieker, maar dan met cederhouten plank gemaakt!
Honing Mosterd Varkensfilet
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!
Je BBQ Kennis vergroten?
Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?
Keuzestress over welke BBQ bij jou past?
– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!
NasQ BBQ op Social media
Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.
Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!
Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter
Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.
1 Reactie
NasQ BBQ
november 29, 2024 at 10:08 pmMega lekkere spareribs die eruit springen door de simpele, maar heerlijke ingrediënten! Ga jij ze ook maken?