Pizza's

Pizzadeeg? Hoe maak je deze vers en luchtig!

augustus 16, 2024
Pizzadeeg - Vers & luchtig

Het beste pizzadeeg? Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan jullie wel vertellen wat heel erg goed voor mij werkt! En dat deel ik uiteraard graag met jullie, waardoor je in het vervolg wellicht meer plezier gaat beleven aan pizza’s maken. Dat werkte bij mij in ieder geval wel.

Welke soort pizzadeeg wil je maken?

Het recept wat ik hier deel met jullie is voor Napolitaanse pizza’s. Er zijn heel veel verschillende soorten pizza’s over de hele wereld en daardoor ook heel veel verschillende recepten. Mede door de migratie van Europeanen naar Amerika zijn er veel versplinteringen gekomen.

Chicago style pan pizza of een Pinsa Romana zijn hier voorbeelden van. Onlangs heb ik zelf de Turks Brood Pizza gemaakt. Ook erg lekker, maar voor een gemiddelde Italiaan, vloeken in de kerk gok ik zo!

Pizzadeeg vers en luchtig
Pizzadeeg – vers en luchtig

De ingrediënten voor pizzadeeg

Ik heb gemerkt dat het gebruiken van goede ingrediënten wel een verschil maakt. Bloem uit de supermarkt gebruiken kan gewoon en heb dit pizzeria’s ook zien doen, maar heb gemerkt dat Tipo 00 deeg toch beter resultaat geeft.

De prijs van deze soort bloem is wel erg hoog bij ons, maar ik vind het wel waard. Mocht je ooit in Italie op vakantie gaan, in de supermarkt staat Tipo 00 deeg op pellets gepresenteerd omdat het daar overal voor wordt gebruikt, voor een fractie van de prijs die je hier betaald. Dus doe je voordeel daarmee 😉

Verder een product wat je niet wilt missen is Semola. Dit is maismeel en een stuk grover dan bloem, maar zorgt voor heel veel werkcomfort tijdens het maken van de pizza. Ook strooi je dit op je pizzaschep zodat je pizza makkelijker van de schep afgaat in de oven / BBQ.

Handige app!

Onlangs ben ik de PizzApp tegen gekomen. Deze handige app zorgt ervoor dat je makkelijk kunt aangeven hoeveel bollen je wilt maken en hoe dik die bollen moeten zijn. Ik gebruik meestal bollen van 230 tot 250 gram. Dit zorgt voor mij het beste resultaat.

Je kunt ook verschillende soorten gist selecteren en alle andere ingrediënten worden weer aangepast om het gekozen gist. Ook kun je in de instellingen nog extra ingrediënten toevoegen zoals een klein beetje vet. Ik gebruik hiervoor olijfolie en dit voeg ik 2,5% toe. Een heel klein beetje, maar het voegt net eventjes wat toe. Helemaal als je ook nog walnoot olie of iets dergelijks toevoegt. Deze smaak blijf je terugproeven en geeft echt een nieuwe dimensie aan je pizzadeeg.

PizzApp
PizzApp

Pizzaoven of BBQ?

Inmiddels geef ik de voorkeur aan een pizzaoven. Ik heb onlangs zo’n pizza oventje gekocht, maar daarvoor voldeed de Monolith ook. Vroeger toen ik alleen een Weber Mastertouch had, ging het daar ook prima op met een pizzaring. Als je goed zoekt op Amazon kun je deze daar ook nog vinden. Dit werkt erg leuk en tovert je Ketel BBQ in een handomdraai om tot pizzaoven. Let wel op met het hoog stoken, de kans is aanwezig dat je ketel erg heet wordt. In ieder geval, dat was bij mij het geval.

Met een goede pizzasteen erbij op de Kamado of Ketel kun je ook goed uit de voeten. Zorg dat je een temperatuur hebt van minimaal 200 graden en laat de pizzasteen ook goed heet worden. Voordeel van de BBQ is natuurlijk dat je ook kunt spelen met rookhout. Dit is tov een pizzaoven op gas echt wel een voordeel.

Waarom ik dan toch de voorkeur geef aan de pizzaoven? Ik denk het gemak en de snelheid waarmee je pizza’s maakt. Ik heb in mijn mancave een mooi pizzahoekje ingericht met een werkstation erbij. Erg leuk voor de (bijna) wekelijkse pizza sessie hier thuis! Als ik lekker op dreef ben, kan ik binnen 60 a 90 seconden een pizza klaar hebben (voorbereidingen achterwege gelaten natuurlijk.) Daarnaast, is de bodem perfect in de pizzaoven, wat soms nog wel eens anders was in de BBQ.

Pizzadeeg - Vers & luchtig
Pizzadeeg – Vers & luchtig – De bodem

Recept voor pizzadeeg

Ik probeer voor het gemak op mooie ronde getallen uit te komen. Een zakje gist is namelijk 7 gram en een pak Tipo 00 bloem is 1000 gram (Of 2×500 gram afhankelijk waar je het koopt.) Je kunt hier uiteraard ook mee spelen waardoor je het aantal bollen veranderd of de grote een bol. De app is in ieder geval makkelijk ingericht om hier mee te spelen.

Hieronder vind je mijn recept voor luchtig pizzadeeg en direct ook maar die heerlijke pizza die ik ervan heb gemaakt! Andere pizza recepten uit proberen als je dit onder de knie hebt? Op deze pagina vind je ze.

Pizzadeeg - Vers & luchtig
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Pizzadeeg! Hoe maak je deze vers en luchtig.

Het beste pizzadeeg? Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar ik kan jullie wel vertellen wat heel erg goed voor mij werkt! En dat deel ik uiteraard graag met jullie, waardoor je in het vervolg wellicht meer plezier gaat beleven aan pizza's maken. Dat werkte bij in ieder geval wel.
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Barbecue, BBQ, Italiaans
Trefwoord Barbecue, BBQ, Napolitaanse Pizza, NasQ, NasQ BBQ,, pizza, Pizza napolitana
Voorbereidingstijd 1 dag 4 uur 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 dag 4 uur 30 minuten
Porties 7 personen
calorieën 276kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 20 euro

Equipment

Ingrediënten

Pizzadeeg

  • 1007 Gram Tipo 00 meel
  • 6,87 gram Gedroogde gist
  • 604 gram Water
  • 20 gram Zout
  • 5 gram Olijfolie

Toppings

  • 1 zakje Rucola sla
  • 1 stuks Gedroogde Chorizo worst
  • 1 stuks Gedroogde Salami worst
  • 1 blik Gepelde tomaten
  • 15 gram NasQ Mediterrane rub
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 zakje Geraspte mozzarella
  • 1 stuks Ui in ringetjes gesneden
  • 1 pak Semola

Instructies

  • Vanwege de lange voorbereidingstijd is het belangrijk een dag van te voren al te beginnen. Pak een goede weegschaal erbij en zorg dat je een grote kom beschikbaar hebt om alles in te doen.
  • Weeg als eerste de water en gist er en vermeng deze goed totdat de gist is opgelost in het water. Voeg dit samen met de Tipo 00 meel, zout en olijfolie en meng deze goed een aantal miniuten door elkaar heen. Ik gebruikte mijn kitchenaid, maar met de hand kan ook. Dit kost uiteraard je wel meer energie 😉
    1007 Gram Tipo 00 meel, 6,87 gram Gedroogde gist, 604 gram Water, 20 gram Zout, 5 gram Olijfolie
  • Als alles goed vermengd is, stop je dit in een kom (ik gebruikte mijn kitchenaid kom) en dek je deze af met een theedoek. Vervolgens zet je deze op het aanrecht in je woning. (Tussen de 18-20 graden celsius)
    Pizzadeeg vers en luchtig
  • Na 4 uur zit de kom goed vol, aangezien de deeg gerezen is. Pak het gerezen deeg eruit en kneed deze goed door elkaar en vorm hier 7 bollen van 235 gram per stuk van. Gebruik hiervoor een weegschaal.
    Pizzadeeg vers en luchtig
  • Plaats de bollen in een pizzabak of kunststof bak van de action (zie video). En plaats de bollen voor 24 uur in de koelkast.
    Pizzadeeg vers en luchtig
  • De volgende dag is het tijd om de bollen uit de koelkast te halen. Je zult zien dat de bollen verder zijn gerezen en klaar zijn voor gebruik! Haal met een deegschraper het deeg uit de box en leg deze op een hoopje semola aan beide kanten.
    1 pak Semola
    Pizzadeeg vers en luchtig
  • Ondertussen of van te voren kun je de saus in orde maken. Maak het blik gepelde tomaten open, voeg de NasQ Mediterrane rub en knoflook toe en mix alles met een staafmixer tot een mooie gladde saus.
    Ook snij je de salami, chorizo en uitjes alvast.
    1 stuks Gedroogde Chorizo worst, 1 stuks Gedroogde Salami worst, 1 blik Gepelde tomaten, 15 gram NasQ Mediterrane rub, 1 teentje Knoflook, 1 stuks Ui
  • Strooi vervolgens een goede hoeveelheid semola op je werkblad en leg je deegbol hierop. Met een duwende beweging vanuit het midden vorm je de pizza. In het begin zal het lastig zijn om hem perfect rond te krijgen, maar oefening baart kunst en een rechthoekige pizza is net zo lekker als een ronde 😉
    1 pak Semola
    Pizzadeeg vers en luchtig
  • Vorm de bodem zo dat je een dunnen bodem in het midden hebt met een rand aan de buitenzijden. Gebruik een sauslepel om de pizzasaus aan te brengen en met de bolle kant te verdelen over de bodem.
  • Verdeel vervolgens een dunne laag geraspte mozzarella erover heen gevolgd door de salami, chorizo en ui. Top het geheel af met een wat dikkere laag mozzarella.
    1 stuks Gedroogde Chorizo worst, 1 stuks Gedroogde Salami worst, 1 zakje Geraspte mozzarella, 1 stuks Ui
  • Strooi nog wat semola op je pizzaschep en schep de pizza op de schep. Gaat dit niet geheel soepel kun je hem nog verder vormen als hij op de schep ligt.
    1 pak Semola
  • Breng vervolgens de schep naar de oven of BBQ en laat de pizza met een snelle soepele beweging van de schep glijden. Blijft de bodem "plakken" wacht dan een paar seconden dat de bodem en schep warmer worden. Vaak zal het daarna makkelijker gaan.
  • Indien nodig roteer je pizza om de 20 a 25 seconden in de pizzaoven. Als de toppings goed gesmolten en crispy zijn. En de rand is lekker opgebold is het tijd om de pizza eraf te halen.
  • Voeg nog wat rucola toe en een drupje olijfolie eroverheen en jouw zelfgemaakte pizza is klaar!
    Eet smakelijk!
    1 zakje Rucola sla
    Pizzadeeg - Vers & luchtig

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 276kcal

Conclusie

Ja, wat kan ik hier nu nog schrijven. Mijn jongens thuis zijn enorm fan van domino’s pizza, maar die van papa is toch echt wel beter! Een beter compliment kun je denk ik niet krijgen van een stel opgroeiende pre-pubers. Het blijft wel steeds bijstellen en leren. Soms gaat het gewoon wel nog steeds mis, wil je te snel en is de pizzasteen nog niet warm genoeg. Maar als ik dan het deeg zoals hieronder op de foto zo, dan weet ik dat ik op de juiste route zit naar lekker, luchtig pizzadeeg!

Kortom, maak deze thuis ook.. en tot de volgende!

Pizzadeeg vers en luchtig
Pizzadeeg vers en luchtig
Genoten van dit artikel over Pizzadeeg?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Bacon Cheeseburger Balls
Sportwedstrijdje? Met dit recept ben je sowieso een groot fan!!

Low and slow Varkensfilet
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Bacon Sandwich
Een klassieker, maar dan van de BBQ!

Varkenshaas in Champignon Roomsaus
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

  • Reageer
    NasQ BBQ
    augustus 16, 2024 at 6:22 pm

    5 sterren
    Ons vaste recept hier thuis voor de wekelijkse pizzadag! Wat vond jij ervan? Laat het hieronder achter, ik lees het graag!

5 from 1 vote

Reageer

Rating recept