Desserts & Toetjes

Nieuwjaarsrolletjes met Slagroom!

januari 2, 2024
Kniepertjes / Nieuwjaarsrolletjes met slagroom

Dit keer geen recept van de BBQ, maar wel een familierecept. Deze nieuwjaarsrolletjes kende ik persoonlijk al jaren als Kneipertjes. Totdat ik er tot voor kort achterkwam dat dit een typfout was in het recept wat ik al tientallen jaren in de kast heb liggen. Deze nieuwjaarsrolletjes moesten natuurlijk kniepertjes zijn, maar zelfs dat klopt niet!

Anyway, ze zijn wel ontzettend lekker! en hieronder zal ik jullie een klein stukje van de geschiedenis hierover delen en natuurlijk ook het heerlijke recept en hoe je deze nieuwjaarsrolletjes makkelijk kunt maken. Zelfs op de BBQ als je dit zou willen!

Kniepertjes, Kneipertjes of Nieuwjaarsrolletjes?

Om maar even duidelijkheid te scheppen. Dit zijn Nieuwjaarsrolletjes. Je hebt ook kniepertjes namelijk. Dit zijn dezelfde koekjes, maar dan plat. Deze staan symbool voor het oude jaar, dat zichzelf helemaal heeft ontvouwen en daardoor een open verhaal is. Daar staat het Kniepertje koekje voor symbool. Het nieuwjaars rolletje staat symbool voor het onbekende nieuwe jaar, waarbij alles nog een raadsel is wat gaat komen en daardoor is deze opgerold.

Oorspronkelijk uit….?

Het bakken van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes is een traditie die voornamelijk uit Drente, Groningen, Twente & achterhoek en omstreken komt. Waarbij overal een andere traditie weer uit voorkomt.

Ik heb dit recept van mijn moeder overgenomen en zij heeft het weer van haar vader, wie vroeger een eigen bakkerij had. Deze bakkerij en wij komen allen uit het noorden van Limburg, zonder dat er een directe lijn is naar een van bovenstaande gebieden.

Ieder jaar rond oudjaarsdag post ik een foto van deze Nieuwjaarsrolletjes en gegarandeerd krijg ik berichten over hoe het bij hun in de regio heet en/of recepten toegestuurd van hoe Oma het vroeger maakte!
Super leuk en daaraan ook goed te merken hoeveel varianten er zijn van dit heerlijke koekje!

Kniepertjes / Nieuwjaarsrolletjes met slagroom
Nieuwjaarsrolletjes met slagroom

Kun je Nieuwjaars rolletjes ook op de BBQ maken?

Jazeker kan dit! Als je een gietijzeren kniepertjes ijzer hebt. Echter komen de bekende gietijzer merken op dit moment alleen met wafelijzers en deze zijn hier niet geschikt voor. Ik gebruik een kniepertjesijzer op stroom die ik al jaren in huis heb voor slechts een doel! Nieuwjaarsrolletjes maken tegen het einde van het jaar!

Kniepertjes / Nieuwjaarsrolletjes met slagroom
Afdrukken Pin
4.88 van 8 stemmen

Nieuwjaarsrolletjes met slagroom

Dit keer geen recept van de BBQ, maar wel een familierecept van mij persoonlijk. Deze nieuwjaarsrolletjes kende ik persoonlijk al jaren als Kneipertjes. Totdat ik er tot voor kort achterkwam dat dit een typfout was in het recept wat ik al tientallen jaren in de kast heb liggen. Deze nieuwjaarsrolletjes moesten natuurlijk kniepertjes zijn, maar zelfs dat klopt niet!
Gang Dessert, toetje
Keuken Ambachtelijk, Nederlands, Traditioneel
Trefwoord Barbecue, BBQ, Kniepertjes, NasQ, NasQ BBQ,, nieuwjaarsrolletjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 30 Rolletjes
calorieën 361kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 10 euro

Equipment

Ingrediënten

De Nieuwjaarsrolletjes

  • 500 gram Patentbloem
  • 300 gram Witte Basterdsuiker
  • 200 gram Roomboter ongezouten
  • 2 stuks Eieren
  • 40 gram Water
  • 1 zakje Vanillesuiker
  • 1/2 theelepel Zout

Slagroom

  • 3 potjes Slagroom a 250 ml
  • 3 zakjes Vanillesuiker

Instructies

Nieuwjaarsrolletjes maken

  • Voeg alle ingrediënten voor de rolletjes in een mengkom en meng deze tot een stevig deeg in de keukenmixer.
    500 gram Patentbloem, 300 gram Witte Basterdsuiker, 200 gram Roomboter, 2 stuks Eieren, 40 gram Water, 1 zakje Vanillesuiker, 1/2 theelepel Zout
  • Als het deeg goed stevig haal je het uit de kom en draai je hier ongeveer 30 balletjes van. Hou ping-pong balletjes formaat aan hiervoor.
    Mochten de balletjes te plakkerig zijn, strooi dan wat bloem over de werkbank en rol ze hier eventjes doorheen om dit te voorkomen.
  • Zet het wafelijzer aan om op te warmen. Mijn wafelijzer zet ik meestal tussen stand 2 en 3. Dit gaat al vlot genoeg.
  • Leg een balletje op 2/3 van het ijzer en drukt het ijzer dicht. Je legt het balletje op 2/3 omdat je door de beweging het deeg naar voren duwt.
  • Ik draai halverwege de wafel 180 graden rond omdat mijn ijzer achteraan beter verwarmd dan voor. Als jouw ijzer het beter doet dan die van mij, kun je deze stap overslaan 😉
  • Als het wafeltje mooi bruin rondom is, haal je hem eraf met een spatel. Pak een elektriciteit buisje en rol het wafeltje hieromheen. Dit moet je wel moet vuurvaste handen doen, of de NasQ Katoenen handschoenen gebruiken
    Druk op het einde de onderkant een beetje vast en haal het buisje direct eruit, hij kan namelijk anders smelten door de warmte.
  • Rol ze zo alle dertig op en leg ze op een schaal om af te koelen

De slagroom

  • Vervolgens pak je de potjes slagroom en vanillesuiker erbij en klop je in de mixer tot een mooie dikke slagroom
    3 potjes Slagroom a 250 ml, 3 zakjes Vanillesuiker
  • Verplaats de slagroom in de spuitzak en spuit de rolletjes van beide kanten vol. Plaats ze daarna op een serveerschaal en bestrooi ze nog met poedersuiker en ze zijn klaar om op te eten!
    Eet smakelijk!

Video

Nutrition

Serving: 25g | Calories: 361kcal
Genoten van deze Nieuwjaarsrolletjes? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Gyros Smashburger
Het beste van twee werelden! Waardoor je direct fan bent!

Gevuld stokbrood van de BBQ
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Bavette Steak met ui, paprika en kaas!
Een klassieker, maar dan lekkerder gemaakt!

Turks Brood Pizza
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!

Kniepertjes / Nieuwjaarsrolletjes met slagroom
Nieuwjaarsrolletjes met slagroom

Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept