Bijgerechten

Friet van de BBQ! Gewoon omdat het kan!

maart 31, 2024
Friet van de BBQ - Patat van de BBQ

Onlangs stuitte ik op social media op een ongelooflijk heerlijk ogend gerecht! Cheesy Fries! Oftewel Friet van de BBQ (Of Patat van de BBQ, afhankelijk waar je woont.) In ieder geval, ik wilde ze graag een keer maken, want zoiets moet toch wel lekker zijn!?

Friet of Patat?

Wat is het nou? Friet of Patat. Een eeuwenoude discussie die eigenlijk alleen maar een geografische oorsprong heeft. Want of je het nu wilt of niet. Friet of Patat van de BBQ. Dat is gewoon hetzelfde.

Het is echt een geografisch dingetje. De Patates Frites komt oorspronkelijk uit België. Daar had een Belg het idee om de aardappel in reepjes te snijden en te frituren. Kortom, het idee om een aardappel(Patates) frituren (Frites) is destijds geboren en langzaam populairder geworden in Nederland.

De naam Patates Frites vond men in de volksmond te lang en dit werd al snel afgekort. Maar omdat een aardappel in het zuiden van het land patat werd genoemd, zoals lag het voor de hand om frites, friet te noemen. In het noorden werd het patat genoemd omdat men daar geen ander woord had voor de aardappel.

Verder is Patates is verder een verbastering van het Spaanse woord ‘patata’ dat weer ontstaan is uit een vermenging van batata (zoete aardappel) en papa (witte aardappel). Kortom, of je nu Patat of Friet van de BBQ maakt. Je maakt beide hetzelfde! Maar om toch nog even de discussie levendig te houden, wat vind jij? Laat het hieronder in een reactie achter!

Friet van de BBQ - Patat van de BBQ
Friet van de BBQ – Patat van de BBQ

Wat heb je nodig om Friet van de BBQ te maken?

Ik gebruik in mijn video de

Verder is iedere BBQ met Deksel waarbij je een indirect gedeelte kunt creëren, maar toch een hitte kunt behalen van 200 graden geschikt.

Friet van de BBQ - Patat van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Friet van de BBQ! Gewoon omdat het kan!

Onlangs stuitte ik op social media op een ongelooflijk heerlijk ogend gerecht! Cheesy Fries! Oftewel Friet van de BBQ (Of Patat van de BBQ, afhankelijk waar je woont.) In ieder geval, ik wilde ze graag een keer maken, want zoiets moet toch wel lekker zijn!?
Gang Bijgerecht
Keuken Ambachtelijk, Amerikaans, Barbecue, BBQ
Trefwoord Barbecue, BBQ, Cheesy Fries, Friet, Friet van de BBQ, Kaas, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 289kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 8,50

Ingrediënten

  • 1 kg Kruimige aardappelen
  • 1 scheutje Olijfolie
  • 15 gram NasQ Pork Rub
  • 50 gram Ontbijtspek
  • 1 handje Gesneden bieslook vers
  • 100 gram Geraspte kaas

Instructies

  • We beginnen met het wassen van de aardappelen, daarna snij je ze met een scherp mes in dunne reepjes
    1 kg Kruimige aardappelen
  • Leg alles in een schaal en strooi de olijfolie er overheen. Gevolgd door de Pork rub en hussel alles goed door elkaar dat de frietjes goede bedekt zijn.
    1 scheutje Olijfolie, 15 gram NasQ Pork Rub
  • Leg vervolgens alle frietjes op bakblik/rooster en stook de BBQ aan. De richttemperatuur is 200 graden indirect.
  • Als de BBQ op temperatuur is, bak je de frietjes in 20 minuten goudbruin. Mocht je hotspots in je BBQ hebben is het handig om halverwege de frietjes even om te draaien.
  • Na 20 minuten zijn ze goudbruin, haal de frietjes van de BBQ en bak het spek op de BBQ.
    50 gram Ontbijtspek
  • Leg ondertussen de frietjes in een ovenschaal en verspreid de kaas over de frietjes en zet de ovenschaal terug op de BBQ om de kaas te laten smelten.
    100 gram Geraspte kaas
  • Als de kaas gesmolten is en de ontbijtspek gebakken is, haal je alles eraf. Snij vervolgens de ontbijtspek klein en strooi deze over frietjes en kaas, gevolgd door de bieslook en je gerecht is klaar!
    Eet smakelijk!
    1 handje Gesneden bieslook

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 289kcal

Serveren en Bijgerechten

In een mooie serveerschaal kan het geheel al perfect op tafel staan. Ik voeg spekjes en bieslook toe, maar wil jij bijvoorbeeld lente-uitjes of jalapeno’s nog toevoegen? Leef je uit!

Verder zou je hier een mooi stukje vlees zoals die Mediterrane varkensfilet steak goed bij passen, afgetopt met wat lekkere groente en je hebt een mooie maaltijd op tafel staan!

Conclusie

Dit eenvoudige BBQ recept kan ik alleen maar als geslaagd beschouwen! De uitwerking was zelfs boven mijn verwachting en heel eerlijk, vond ik deze creatie er nog beter uitzien dan diegene die ik online had gezien! De smaak was ook verrukkelijk, vooral door de toevoeging van de NasQ Pork kruiden, waardoor je die typische BBQ smaakt toevoegt. Vooral dit in combinatie met een lichte rooksmaak, dus mijn advies: Maak dit thuis ook en… Tot de volgende!

Genoten van Friet van de BBQ? 

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Grieks buikspek!
Een Mediterrane twist, waardoor je direct fan bent!

Pulled Chicken uit de Dutch Oven
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Beef Belly Burger
Simpel, maar dan mega lekker!

Mediterrane Varkensfilet steak
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

    Reageer

    Rating recept