Deze Jamaican Pork Jerk is een heerlijke manier om weer iets anders te maken van de welbekende procureur die we gebruiken voor onder andere de Pulled pork. Met deze heerlijke marinade kan eindeloos gevarieerd worden. Hou je van meer pittig? Gebruik dan meer pepertjes of upgrade het geheel met hete pepers!
Jamaican Pork Jerk?
Voordat we verder gaan, wil ik als eerste wat opheldering geven voordat de puristen hierover vallen. De inspiratie voor deze variant van de Jamaican Pork Jerk heb ik uit een van de boeken van Steven Raichlen. Ik heb voor mijn variant op de Pork Jerk wat andere ingrediënten toegevoegd dan die oorspronkelijk in een Pork Jerk zitten. Daarnaast heb ik een foutje gemaakt door Allspice (piment) te verwisselen met 5spice poeder.
Dat gezegd te hebben, kan ik je wel verzekeren dat deze “NasQ variant” ook erg smakelijk is!
Bij het maken van een gerecht met jerk, besprenkel je het vlees met een pittige kruidenmix of zoals ik het in mijn geval maak, met een pittige marinade.
Welk soort vlees?
Steven gebruikt in zijn boek een ham of een deel daarvan. Deze had ik niet ter beschikking, maar ik kreeg bij mijn bestelling bij BBQuality een prachtige procureur van Heyde hoeve. Zonde natuurlijk om daar niets mee te doen!
Herkomst
De herkomst is duidelijk vanuit het Caribisch gebied. De Afrikaanse slaven die hierheen waren gebracht en ontsnapt waren aan de slavenhandelaars leefde hier in het wild en jaagde op wilde varkens om te overleven. Hierbij maakte ze een pittige jerk seasoning of marinade om het vlees boven een open vuur te roosteren.
Oorspronkelijk gebruik je behoorlijk wat pittige pepers in deze marinade zoals Madame Jeanette chili pepers of Scotch Bonnet pepers. Voor mijn gerecht heb ik deze flink afgezwakt in verband met het thuisfront. Mocht je echter van een lekker pitje houden, kun je dit uiteraard aanpassen!
Wat heb je nodig voor de Jamaican Pork Jerk?
Naast de ingrediënten (zie hier onder bij recept) die je nodig hebt voor het maken van dit gerecht, gebruik ik ook een Monolith keramische bbq. Hierbij gebruik ik de Monolith op de hoogste stand zodat het stuk vlees wel direct boven de kolen licht, maar bij een middelmatige warmte zodat het vlees niet verbrand.
Je zou hiervoor ook een smoker zoals de Weber Smokey Mountain kunnen gebruiken of een UDS!
Jamaican Pork Jerk
Ingrediënten
- 1,5 kg Procureur open gevlinderd
Marinade
- 3 eetlepels Zeezout
- 2 eetlepels Peterselie
- 3 eetlepels Bastardsuiker
- 3 theelepels 5 spice of Allspice
- 1 theelepel Nootmuskaat
- 1/2 theelepel Kaneel
- 2 theelepels Ketoembar
- 2 theelepels Oregano
- 2 theelepels Rozemarijn
- 6 teentjes knoflook gehakt
- 2 hele lenteuitjes in grove stukken gesneden
- 1/2 rode ui
- 2 hele chili pepers
- 1 eetlepel verse gember grof gehakt
- 3 eetlepels Natuurazijn
- 5 eetlepels Sojasaus
- 5 eetlepels Citroensap
- 5 eetlepels Olijfolie
Instructies
- Voeg alle ingredienten voor de marinade in een blender en maak er een egaal papje van
- Vlinder de procureur open en snij er inkepingen in zoals ik laat zien in de video
- Pak de marinade erbij en smeer de procureur in met de marinade. Zorg er ook voor dat de marinade goed tussen de inkepingen wordt gesmeerd zodat de smaak overal goed wordt opgenomen (let op, draag handschoenen ivm pepers)
- Zet het vlees in de koelkast. Laat het minimaal 6 uur marineren, maar liever een nachtje om de smaken overal in het vlees te krijgen.
- Steek de barbecue aan en zorg voor een middelmatig vuur van ongeveer 175 graden direct.
- Leg het vlees op het rooster en grill de procureur ongeveer 20 minuten per kant.
- Als het vlees een kerntemperatuur van 90 graden heeft bereikt haal je het eraf en laat je het onder een aluminiumfolie nog even vijf minuten nagaren.
- Snij het vlees aan en serveer het met aardappel puree en haricot verts of lekker op een broodje!Eet smakelijk!
Geen Reacties