Rundvlees

Picanha Churrasco style van de BBQ

november 3, 2024
Picanha Churrasco style

Er gaat weinig boven de geur en smaak van een goed stuk vlees van de barbecue, zeker als het gaat om picanha Churrasco! Dit iconische stuk vlees uit Zuid-Amerika is geliefd onder BBQ-fans wereldwijd. In deze blogpost duik ik in de wereld van de picanha en churrasco manier van BBQ’en. Daarnaast geef ik je mijn beste tips voor een authentieke bereiding van picanha Churrasco aan het spit op de barbecue.

Wat is Picanha?

Picanha komt van het staartstuk van het rund en is een van de meest populaire vleesstukken in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Wat picanha zo bijzonder maakt, is de mooie vetlaag aan de bovenzijde. Dit vet smelt tijdens het barbecueën en we waren allemaal dat vet smaak geeft! De zachte vetlaag zorgt voor een sappige en smaakvolle steak! In de Braziliaanse keuken wordt picanha vaak simpel op smaak gebracht met zout, peper en soms wat knoflook, zodat de pure smaak van het vlees centraal staat. Laten dat nou net de hoofdbestanddelen zijn van mijn SPG rub!

De textuur en smaak van picanha zijn perfect voor de BBQ, vooral als je hem langzaam aan het spit bereidt. Door het gebruik van een spit krijg je een gelijkmatige garing, en wordt de vetlaag mooi krokant terwijl het vlees van binnen heerlijk sappig blijft.

Picanha Churrasco style

Churrasco – De Braziliaanse BBQ-stijl

Churrasco is meer dan alleen barbecueën; het is een manier van leven in Brazilië. Bij deze traditie worden grote stukken vlees aan spiesen geregen en langzaam geroosterd boven open vuur. Churrasco draait om het respecteren van het vlees en de pure smaken, zonder al te veel ingewikkelde marinades of rubs. Vaak wordt er enkel grof zeezout gebruikt, wat zorgt voor een heerlijke, knapperige korst. Dit is ook de reden dat ik alleen mijn SPG rub gebruik.

In restaurants, bekend als churrascarias, worden deze vleesstukken aan tafel geserveerd in dunne plakken die van het spit worden gesneden. Churrasco geeft het vlees een heerlijke rokerige, authentieke smaak die goed past bij het sappige karakter van picanha. Door deze stijl op je eigen BBQ te recreëren, breng je een stukje Brazilië naar je achtertuin.

Recept en bereiding van Picanha Churrasco

Ik gebruikte mijn Napoleon Gasbarbecue omdat ik daar een spit beschikbaar heb. Uiteraard zijn andere BBQ’s ook geschikt hiervoor.

Heb je bijvoorbeeld een BBQ met deksel waar je een spit bij hebt kun je deze ook gewoon gebruiken.

Daarnaast zou je ook voor de authentieke manier kunnen gaan en bij open vuur op een spies de Picanha kunnen garen. Het mooie van picanha churrasco op de barbecue is dat je controle hebt over de temperatuur, waardoor je die perfecte garing kunt bereiken.

Picanha Churrasco style
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Picanha Churrasco

Er gaat weinig boven de geur en smaak van een goed stuk vlees van de barbecue, zeker als het gaat om picanha Churrasco! Dit iconische stuk vlees uit Zuid-Amerika is geliefd onder BBQ-fans wereldwijd. In deze blogpost duik ik in de wereld van de picanha en churrasco manier van BBQ’en. Daarnaast geef ik je mijn beste tips voor een authentieke bereiding van picanha Churrasco aan het spit op de barbecue.
Gang Feestmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken Ambachtelijk, Argentijns, Barbecue, BBQ, Braziliaans, Zuid-Amerikaans
Trefwoord Churrasco, NasQ, NasQ BBQ,, NasQBBQ, Picanha, Picanha aan het spit, Picanha Churrasco
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 Personen
calorieën 251kcal
Auteur NasQ BBQ
Cost 25 euro

Ingrediënten

Instructies

  • Steek de BBQ aan. In mijn video gebruikte ik mijn Napoleon gasbarbecue met infrarood achterbrander, maar een kamado of ketelBBQ kan natuurlijk ook. Zorg voor een indirecte set-up met warmte vanaf ze zijkant. Stel de BBQ in op zo’n 150-175 graden.
  • Pak de Picanha erbij en snij de vetkant kruislings in. Hierdoor kun je straks de picanha makkelijker aan het spit rijgen en komt de rub overal beter.
    1 Kg Picanha
  • Snij vervolgens de Picanha in 4 gelijken stukken en leg ze op je snijplank. Kruid ze vervolgens aan beide kanten met de NasQ SPG rub.
    1 Eetlepel NasQ SPG rub
  • Pak vervolgens de spies van het spit erbij en rijg de picanha aan de spies
  • Hang de spies aan het spit en laat de rotisserie zijn werk doen. Na zo’n 45 minuten zal de kerntemperatuur 52 graden zijn. Dit is het moment dat ik ze eraf wil halen.
  • Je hebt nu twee keuze’s. Of je snijdt aan tafel stukken van het vlees direct vanaf de spies of je haalt de steaks er vanaf en serveert ze in combinatie met die heerlijke zelfgemaakte kruidenboter!
    Eet smakelijk!
    1 Stuks Zelf gemaakte kruidenboter

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 251kcal

Tips voor de Beste Picanha Churrasco

  1. Kies de juiste picanha: Een goede picanha heeft een mooie vetlaag en een V-vorm. Vraag bij je slager specifiek naar het staartstuk, zodat je zeker weet dat je de juiste snit krijgt.
  2. Temperatuurbeheersing: Houd de temperatuur in de BBQ goed in de gaten en laat het vlees langzaam garen voor een sappig resultaat. Gasbarbecues zijn hier perfect voor, omdat je de temperatuur vrij gemakkelijk kunt aanpassen. Maar als je verder gevorderd bent kan je dit ook heel goed met een ketelBBQ.
Picanha Churrasco style

Conclusie

Met picanha churrasco breng je een stukje Braziliaanse cultuur naar je BBQ. De combinatie van de sappige picanha en de traditionele churrasco-methode zorgt voor een onvergetelijke smaakbeleving. Als je nog nooit een picanha aan het spit hebt bereid, is dit een geweldig recept om mee te beginnen. Het is eenvoudiger dan het lijkt, en het resultaat is spectaculair. Combineer met de heerlijke Honing-Mosterd aardappeltjes & zelfgemaakte kruidenboter en je maaltijd is compleet!

Dus, maak deze thuis ook en.. Tot de volgende!

Genoten van deze Picanha Churrasco?

Wellicht vind je de onderstaande recepten ook de moeite waard!


Gevulde Jalapeno’s van de BBQ!
Heerlijk comfort food, maar dan met een pittige twist!

Koreaanse Kip Bulgogi.
Zo makkelijk, maar zo lekker!

Cederhout gerookte hamburger
Een klassieker, maar dan met cederhouten plank gemaakt!

Peperoni vuurspiesen!
Ook heerlijk, maar dan net weer anders!


Je BBQ Kennis vergroten?

Meer weten over houtskool?
Klik dan hier voor de blogpost.
De Maillard-Reactie!
Hoe krijg je die smaakvolle korst?
De Rookring
Alles wat je erover moet weten!
Alles weten over de juiste kerntemperaturen?
Bekijk dan deze blogpost.
Meer weten over Rookhout?
Klik dan hier voor de blogpost.
Wil je precies weten hoe je je BBQ het beste aansteekt?
Klik dan hier voor de blogpost.
8 Winter BBQ tips!
De beste 8 BBQ tips voor de winter.
Meer weten over de One-minute lighter?
Klik dan hier voor de blogpost.
Rookoverlast? Hoe kun je dit minimaliseren
Klik hier voor alle tips!
Meer weten over zelf een BBQ Bouwen?
Klik dan hier voor de blogpost
Top 10 Ikea Producten voor de BBQ?
Die vind je hier!
Direct/Indirect BBQ’en
Hoe zit dat nu precies?

Keuzestress over welke BBQ bij jou past?

– Pellet BBQ
Pellet BBQ Kopen? Zo maak je de beste keuze!
– Kamado BBQ
Kamado BBQ kopen? Dit moet je erover weten!


NasQ BBQ op Social media

Luisteren naar de leukste BBQ Podcast?
Vurige verhalen!
Klik op de link om te kijken waar je deze kunt beluisteren.


Genoten van deze post en video en wil je daardoor meer van mijn video’s zien?
De tips, tricks en recepten die ik graag met jullie deel.
Vergeet je dan niet te abonneren op mijn kanaal.
Maak je een recept van me na, vergeet niet mij me dan te taggen met #NasQBBQ.
Dat waardeer ik enorm! Ik hoor graag wat je ervan vind onder deze post!


Wist je dat NasQ BBQ ook te vinden in op Social Media?
– Instagram
– Facebook
– Twitter

Deze post kan affiliate links bevatten, als je hierop klikt kan ik een percentage van een eventuele aankoop krijgen. Dit kost jou verder niets, maar hiermee help je deze website, youtube kanaal etc. waardoor ik dit soort posts/video’s kan blijven maken.

  • Reageer
    NasQ BBQ
    november 3, 2024 at 6:55 am

    5 sterren
    Er gaat maar weinig boven een mooi stuk vlees op de BBQ. Ga jij hem ook maken? Laat het hieronder weten!

5 from 1 vote

Reageer

Rating recept